• 0

Veljko (21) je pao na bini, odneo ga je infarkt: 3 simptoma koja najavljuju srčani udar kod mladih

, Telegraf

Srčani udar odavno nije po život ugrožavajuće stanje koja se javlja samo kod starijih - sve češće pogađa i veoma mlade ljude i, nažalost, često se završava letalnim ishodom

  • 0
Srcani udar, infarkt. srce, pritisak, bol u grudima, ekg

Foto: Shutterstock

Veljko R. (21) iz Kraljeva preminuo je tokom koncerta, na bini u Mrčajevcima, a rezultati obdukcije pokazali su da je uzrok smrti infarkt.

Iako se srčani udar mahom javlja kod osoba starijih od 45 godina, on, nažalost, više nije fenomen ni u mlađoj populaciji.

Nedavno je dr Milena Pandrc sa VMA za Telegraf.tv izjavila da je njen najmlađi pacijent kojeg je lečila od posledica infarkta u ovoj zdravstvenoj ustanovi imao svega 18 godina.

Ko je u riziku od dobijanja infarkta?

S obzirom na stil života, srčani udar je po život ugrožavajuće stanje koje može da se dogodi i starima i mladima.

Faktori rizika su genetska predispozicija, boravak u zadimljenim prostorijama, hipertenzija (posebno ako nije dijagnostikovana i lečena), stres, visok nivo holesterola i triglicerida, gojaznost, hroničan umor, dijabetes i fizička neaktivnost.

Simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju

Simptomi infarkta su snažan bol, stezanje i gušenje koje se javlja u središnjem delu grudnog koša.

Takođe, bol se može širiti u ruku (najčešće levu), stomak i/ili vilicu. Ukoliko je udar snažnog intenziteta, pacijent nema velike šanse da preživi.

Ali, infarkt može da se dogodi i bez navedene simptomatologije. Takozvani tihi srčani udar manifestuje se vrtoglavicom, mučninom i ubrzanim lupanjem srca, i najčešće se javlja kod dijabetičara, mahom kod žena.

Ovaj srčani judar ostavlja ožiljak na srčanom mišiću i veoma je važno da bude dijagnostikovan i adekvatno lečen.

Prevencija infarkta

Internisti upozoravaju da je jedna od najvažnijih stvari koju svako od nas može da učini za sebe u prevenciji infarkta vođenje zdravog stila života, sa što manje izloženosti stresu.

Pored pravilne ishrane, savetuje se i redovna fizička aktivnost koja ne uključuje preveliko naprezanje.

Redovne kontrole krvi, posebno nivoa glukoze, kao dobrog i lošeg holesterola i triglicerida, mogu da budu od velikog značaja u prevenciji infarkta kako kod starije populacije, tako i kod mladih.

Konačno, lekari podsećaju da je prestanak pušenja jedan od ključnih koraka u očuvanju zdravlja srca.

Video: Sala u kojoj je Odžo doživeo srčani udar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima