≫ 

Izvucite maksimum iz jutarnje kafe: Lekar otkriva kad bi trebalo da popijemo prvu šoljicu

Ako uz šolju kafe započinjete dan, možda bi trebalo da razmislite da donekle korigujete ovu naviku

  • 0
čaj kafa žena

Foto:Pixabay

Kada pomislimo na buđenje i jutarnju rutinu, prva stvar koja nam pada na pamet je šoljica kafe koja će nam pomoći da se razbudimo i lakše "uplovimo" u novi dan.

Ako je ovo vaša dnevna rutina, možda bi trebalo da razmislite o maloj korekciji te navike. Dr Karan Raj upozorava da kafa ipak ne bi trebalo da bude prva stvar koju konzumiramo čim otvorimo oči.

- Možda je ovo nešto što će mnogi teško prihvatiti, ali postoji dobar razlog za ovo što vam kažem - objasnio je Raj koji na društvenim mrežama ima milione pratilaca zbog saveta koje daje o zdravom životu.

U emisiji BBC-a "Morning Live", popularni doktor je objasnio zašto bi trebalo da dopustimo da se naša tela sama razbude, umesto da se oslanjamo na prvi jutarnji gutljaj kafe.

- Ne predlaže da se u potpunosti odreknete jutarnje kafe, već da samo malo promenite navike. Nemojte ujutro prvo piti kafu da se razbudite. Telo vas prirodno budi kortizolom - objašnjava dr Raj.

Umesto toga, dr Raj kaže da pričekate nekoliko sati i popijete kafu pošto se prirodni nivo kortizola u vašem telu smanji.

- Popijte kafu sredinom jutra kada vam nivo kortizola i nivo energije padnu. Neka tad kofein deluje tako što će vam dati energiju - predlaže doktor.

Naravno, bilo je i onih koji Rajev savet nisu dobro prihvatili.

- Ujutro moram prvo da popijem, kafu inače ne mogu da funkcionišem -  napisao je jedan, a mnogi su se složili.

Međutim, bilo je dosta i onih koji su usvojili savet popularnog doktora i preporučili ostalima da isprobaju. Podelili su i svoja iskustva sa promenom navike; u početku je, priznali su, bilo teško, jer su se navikli na kafu, ali kako je vreme prolazilo tako su usvojili novu rutinu i priznali da se osećaju mnogo bolje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA