≫ 

Kovid-19 udara na srce, mladi sve češće umiru i zajednička im je jedna stvar: Dr Zdravković o delta soju

Za razliku od prošle godine, kada su na udaru infekcije novim korona virusom bile starije osobe, situacija se promenila

  • 57
Dr Marija Zdravković Foto: Marko Jovanović

Broj pozitivnih na novi korona virus u Srbiji poslednjih dana prelazi 7.000, a broj preminulih iz dana u dan raste.

Sve više bolnica opet se vraća u kovid sistem, a dr Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa“ kaže da se sada borimo sa nečim s čime ne bi trebalo da se borimo, jer smo imali dovoljno vremena i dovoljno vakcina da se vakcinišemo, ali sada plaćamo grešku svi zajedno, ne samo oni koji se nisu vakcinisali.

- Klinička slika je kod vakcinisanih mnogo blaža – kaže dr Zdravković za RTS.

- Na svu sreću, te ljude, iako su stariji, iako imaju brojne komorbiditete, uspevamo posle dužeg intenzivnog da otpustimo kući na dalje lečenje i rehabilitaciju, s obzirom na to da kovid ostavlja značajne posledice.

Ono što posebno zabrinjava jeste da su u ovom talasu kojim dominira delta soj posebno na udaru mladi.

- Mlađi ljudi, pak, za koje bi se očekivalo da lakše prebole ovu bolest, kako su nevakcinisani, imaju izuzetno velike komplikacije, nažalost, neretko i smrtne ishode – ističe dr Zdravković.

Prema njenim rečima, kovid-19 kod mnogih „udara“ na srce:

- Ako vam kažem da 292 pacijenta koja su preležala koronu imaju inflamaciju u srčanom mišiću, a to znači da je to mesto odakle mogu da idu i maligne aritmije, i zamori, i premori, i nedostatak snage, i da se komplikuje i da niko nije poslat sa sumnjom na miokarditis od vakcine, s obzirom da je u vrlo retkom broju slučajeva opisan u svetskoj naučnoj literaturi, ali u svom radu mi to nismo videli.

Dr Zdravković je ranije upozoravala da je infekcija korona virusom opasnija od infekcije koksakijem, jer pravi otok na srčanom mišiću.

Video: Kon: Delta soj korona virusa će pokriti ceo svet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    23. septembar 2021 | 09:54

    Za kovid ste beše pričali da je respiratorni virus koji ide na pluća ?

  • Marija

    23. septembar 2021 | 12:07

    Me krivim ni jednog lekara, što nešto ne zna, ali krivim svakoga ko danas tvrdi jedno, sutra tvrdi drugo, sasvim suprotno. Upravo počinje 12-ti protokol lečenja, za svaki su tvrdili da je baš taj pravi. Kontradiktornosti lekara, međusobne radsrave, suprotni stavovi...su podelili ionako zbunjene i preplašene građane.

  • panic

    23. septembar 2021 | 09:56

    situacija se promenila ovi stariji preko 60% primli vakcinu jer veruju a ovi mladi znaju da je prevara i nece ali sada silom pokusavaju uvodeci po kafanama teretanama disko svuda gde idu mladi da moraju biti vakcinisani jer nije ni 20% vakcinisano

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA