≫ 

"Vakcinacija protiv korone uskoro i za bebe": Direktor Moderne o suzbijanju pandemije korona virusa

- Trenutno testiramo vakcine koje su prilagođene za delta varijantu u kliničkim testiranjima. One će činiti bazu buster vakcina za 2022. godinu. Takođe, isprobavamo delta plus beta, narednu mutaciju za koju naučnici veruju da je moguća – najavljuje izvršni direktor "Moderne"

  • 14
Moderna koronavirus vakcina Foto: Tanjug/AP

Izvršni direktor kompanije „Moderna Inc“ Stefan Bansel smatra da će pandemija korona virusa biti završena za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja vakcina osigurava globalne zalihe.

- Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom poslednjih šest meseci, do sredine iduće godine trebalo bi da bude dostupno dovoljno doza da svako na svetu može da se vakciniše – kaže Bansel za švajcarski medij Neue Zuercher Zeitung, a prenosi Jutarnji list

- Busteri bi takođe trebalo da budu dostupni.

On najavljuje da će vakcinacija protiv korona virusa uskoro biti moguća i za novorođenčad.

- Oni koji se ne budu vakcinisali prirodno će se imunizovati, jer je delta varijanta vrlo zarazna. U ovom slučaju ćemo završiti sa situacijom koja je slična situaciji sa gripom: ili ćete se vakcinisati i imati bezbednu zimu ili se nećete vakcinisati i rizikovati da se razbolite, a možda i završite u bolnici – ističe izvršni direktor kompanije „Moderna“.

Očekuje da vlade odobre buster doze za ljude koji su već vakcinisani, jer je, smatra, rizičnim pacijentima koji su vakcinisani prošle zime nedvosmisleno potrebna dodatna doza cepiva.

Buster vakcina „Moderne“ sadrži polovinu originalne doze cepiva, što znači da će ih više biti dostupno.

- Volumen vakcine je najveći faktor ograničenja. S pola doze, imali bismo tri milijarde doza dostupno širom sveta za nadolazeću godinu umesto samo dve milijarde – pojašnjava Bansel.

Sastav buster doze ostaje isti kao kod originalne vakcine za ovu godinu, jer „Moderna“ nije imala dovoljno vremena da ga promeni.

- Trenutno testiramo vakcine koje su prilagođene za delta varijantu u kliničkim testiranjima. One će činiti bazu buster vakcina za 2022. godinu. Takođe, isprobavamo delta plus beta, narednu mutaciju za koju naučnici veruju da je moguća – najavljuje izvršni direktor „Moderne“.

Prema njegovim rečima, ova kompanija može da koristi postojeće proizvodne linije za nove varijante kao i za originalnu vakcinu protiv novog korona virusa. Cena vakcine će, najavljuje Bansel, ostati nepromenjena.

Video: Samo Fajzer vakcina je odobrena za decu mlađu od 18 godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA