• 24

Virusolog Šekler: "Moderna" vakcina koja stiže u oktobru slična je kao "Fajzerova"

Virusolog objašnjava da ova vakcina duže "drži" antitela

 • 24
dr Milanko Šekler; foto screeenshot Youtube/RTS

dr Milanko Šekler; foto screeenshot Youtube/RTS

Virusolog Milanko Šekler objasnio je da je "Modernina" vakcina koja u oktobru stiže i počinje da se primenjuje u Srbiji slična "Fajzerovoj", odnosno da su obe RNK vakcine, ali je naveo da se ispostavilo da antitela posle "Moderne" traju dva, tri meseca duže.

Srbija u oktobru dobija i petu vakcinu protiv koronavirusa - "Moderninu", koja je RNK, kao i "Fajzerova".

Šekler je objasni da je "Modernina" vakcina sličnog principa kao i "Fajzerova", s tim što duže drži antitela.  On navodi da je ključ  možda u tome što je koncentracija informacione RNK veća kod "Moderne"

- Ništa posebno se ne razlikuju "Fajzerova" i "Modernina", obe su RNK, jedino što se ispostavilo da antitela posle "Modernine" traju dva-tri meseca duže. Zato što ima veću količinu informacione RNK, proizvede mnogo više S proteina i time napravi i više antitela. I pošto se njome postiže viši nivo antitela, ona i duže traju - kaže za Kurir dr Šekler.

On dodaje da su besmislene priče da RNK vakcine, pa i "Modernina", izazivaju sterilitet jer "apsolutno nigde to nije zabeleženo".  Ističe da je "Modernina" vakcina apsolutno bezbedna, ali i da ima dosta vakcinalnih reakcija.

- Reakcije su malo drastičnije od Fajzera", zna da bude veći otok, bolnija ruka, temperatura i to možda upravo zbog te veće koncentracije. Ali na stotine miliona doza je upotrebljeno i pokazano je da je apsolutno bezbedna. Koriste je u Švajcarskoj i drugim ozbiljnim zemljama, a o Americi već i da ne pričam. I kad stigne, naši građani je mogu uzeti i kao treću dozu - objašnjava virusolog.

On navodi koje su prednosti RNK vakcine.

- Glavna prednost RNK vakcina je što odmah počinje sinteza proteina, još u momentu davanja vakcine. Čim uđe u ćelije, odmah počinje da se stvara S protein, nema onih faza obrade antigena kao kod drugih vakcina, i organizam odmah dobija informaciju kako da stimuliše antigen i odmah stvara antitela - kaže virusolog Šekler.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Neki

  Pa zar mi nemamo doktore virusologa, pa to je strašno,i onda neko treba da mi kaže zašto nećeš da se vakcinišeš,upravo zbog ovakvih doktora( veterinara) koji su tu samo radi para...

  2
  3

  Podelite komentar

 • Moderna

  Obogacena - grafen oksidom!!!

  8
  3

  Podelite komentar

 • Срб

  Ухвати се ти коза и оваца Твоје презиме одзвања уСЗО Толико

  9
  6

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima