≫ 

Virusolog Šekler: "Moderna" vakcina koja stiže u oktobru slična je kao "Fajzerova"

Virusolog objašnjava da ova vakcina duže "drži" antitela

  • 24
dr Milanko Šekler; foto screeenshot Youtube/RTS

dr Milanko Šekler; foto screeenshot Youtube/RTS

Virusolog Milanko Šekler objasnio je da je "Modernina" vakcina koja u oktobru stiže i počinje da se primenjuje u Srbiji slična "Fajzerovoj", odnosno da su obe RNK vakcine, ali je naveo da se ispostavilo da antitela posle "Moderne" traju dva, tri meseca duže.

Srbija u oktobru dobija i petu vakcinu protiv koronavirusa - "Moderninu", koja je RNK, kao i "Fajzerova".

Šekler je objasni da je "Modernina" vakcina sličnog principa kao i "Fajzerova", s tim što duže drži antitela.  On navodi da je ključ  možda u tome što je koncentracija informacione RNK veća kod "Moderne"

- Ništa posebno se ne razlikuju "Fajzerova" i "Modernina", obe su RNK, jedino što se ispostavilo da antitela posle "Modernine" traju dva-tri meseca duže. Zato što ima veću količinu informacione RNK, proizvede mnogo više S proteina i time napravi i više antitela. I pošto se njome postiže viši nivo antitela, ona i duže traju - kaže za Kurir dr Šekler.

On dodaje da su besmislene priče da RNK vakcine, pa i "Modernina", izazivaju sterilitet jer "apsolutno nigde to nije zabeleženo".  Ističe da je "Modernina" vakcina apsolutno bezbedna, ali i da ima dosta vakcinalnih reakcija.

- Reakcije su malo drastičnije od Fajzera", zna da bude veći otok, bolnija ruka, temperatura i to možda upravo zbog te veće koncentracije. Ali na stotine miliona doza je upotrebljeno i pokazano je da je apsolutno bezbedna. Koriste je u Švajcarskoj i drugim ozbiljnim zemljama, a o Americi već i da ne pričam. I kad stigne, naši građani je mogu uzeti i kao treću dozu - objašnjava virusolog.

On navodi koje su prednosti RNK vakcine.

- Glavna prednost RNK vakcina je što odmah počinje sinteza proteina, još u momentu davanja vakcine. Čim uđe u ćelije, odmah počinje da se stvara S protein, nema onih faza obrade antigena kao kod drugih vakcina, i organizam odmah dobija informaciju kako da stimuliše antigen i odmah stvara antitela - kaže virusolog Šekler.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale

    28. septembar 2021 | 08:53

    Bravo veterinaru...Tu vakcinu su Japanci spalili pre dve nedelje, 1.600,000 komada je spaljeno zbog otkrica METALNIH CESTICA u njoj? Sada sa tom vakcinom treba otrovati nas narod??? Svaka vam cast!!!

  • C he

    28. septembar 2021 | 08:45

    Bla bla bla.... Uci nas veterinar

  • Krlja

    28. septembar 2021 | 08:28

    Jesmo li mi jedina zemlja koja ima zamorcice i 5 vakcina na svetu...ccc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA