• 0

Od ove neizlečive bolesti creva sve više oboljevaju deca: Ne ignorišite 5 najčešćih simptoma

, Telegraf

Ukoliko bolest ne bude prepoznata i dijagnostikovana na vreme, može da preraste u težu formu koja zahteva dugotrajno i skupo lečenje

  • 0
Dete boli stomak, upozorenje, bol u stomaku, upala slepog creva, slepo crevo

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

U Srbiji se procenjuje da od zapaljenskih bolesti creva, kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest, boluje oko 10.000 ljudi, a predsednik Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Ljiljan Ðaković ističe da su te bolesti neizlečive i da pogađaju ljude starosti između 20. i 30. godine života, a da se sve češće javljaju i u dečijem uzrastu.

Često se događa da bolest ne bude prepoznata na vreme, pa se na dijagnozu čeka po nekoliko godina, zbog čega dolazi do teških formi bolesti koje zahtevaju dugotrajno i skupo lečenje kako bi se izbegla hirurgija, kada je potrebno odstranjivanje bolesnog dela creva, navedeno je u saopštenju Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis koje prenosi Tanjug.

Simptomi Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa su gubitak težine,visoka temperatura, bolovi u stomaku, veliki broj stolica i krvarenje iz creva.

Kronova bolest, creva, stomak

Foto: Shutterstock

Kako je za Telegraf objasnio prof. dr Dino Tarabar, specijalista interne medicine, gastroenterolog onkolog, ulcerozni kolitis "ide" u kontinuitetu, dok kod Kronove bolesti mogu da budu zahvaćeni samo pojedini delovi digestivnog trakta.

- Kad neko ima prolongirane abdominalne tegobe i dijareje koje traju duže od mesec dana, trebalo bi posumnjati na zapaljensku bolest creva - izjavio je prof. Tarabar za Telegraf.

- Neophodno je najpre uraditi laboratorijske nalaze da bi se videlo da li su povećani parametri upale. Ono što najčešće koristimo su CRP i kalprotektin. U laboratoriji primetimo da su pacijenti anemični jer gube krv u sklopu bolesti, i kad posumnjamo na bolest radi se endoskopski pregled debelog creva.

S druge strane, gastroenterolog u KBC Dragiša Mišović kaže da se za lečenje zapaljenskih bolesti creva koristi nekoliko vrsta terapija, od konvencionalne, preko imuno supresivne, do najnovije biološke terapije, a da je u Srbiji dostupna većina lekova koji se nalaze na listi Fonda za zdravstveno osiguranje.

Nažalost, zaostajemo za zemljama regiona sa primenom inovativnih terapija koje imaju najnovije mehanizme delovanja i načina primene.

Iz Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis kažu da pacijenti koji boluju od tih bolesti imaju teškoće da se adaptiraju raznim životnim situacijama, što ih vodi povlačenju u sebe i socijalnoj izolovanosti, ali da postoji potreba da njihov invaliditet postane vidljiv i prepoznat, jer su im potrebni posebni uslovi za život zbog simptoma i specifičnosti bolesti.

U udruženju za Kronovu bolest smatraju da bi priznavanje statusa invalidnosti omogućilo i lakše zapošljavanje, koje zbog specifičnosti bolesti ne nailaze na razumevanje poslodavaca. S tim u vezi, kao udruženje angažovali su i pravnike sa kojima su došli do zaključka da je dosta neusaglašenih pravilnika i zakona koji bi, ako bi se promenili, olakšali život osoba sa zapaljenjskim bolestima creva.

Video: Zaspao je za volanom i ubio nekog, a nije znao da ima bolest zbog koje nevini ljudi postaju ubice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima