≫ 

Lekari poručili: Vakcinacija je jedino rešenje za borbu protiv korone, nemamo više vremena za čekanje

Broj obolelih od korona virsa opominje da je neophodna edukacija građana o potrebi vakcinacije

  • 3
Tribina imunizacija Foto: Telegraf.rs

Na tribini posvećenoj značaju imunizacije lekari su se složili da je vakcina jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća i da su zahvaljujući njoj neke bolesti potpuno iskorenjene, dok su druge poput dečije paralize na putu ka nestajanju.

Govoreći o vakcinama protiv korona virusa, ugledni stručnjaci iz sveta imunologije, virusologije i pedijatrije na skupu "Imunizacija - pitanja i odgovori", koja je održana u organizaciji kompanije MDS Srbija, istakli su da postoje mnoge zablude po pitanju efikanosti vakcina koje se koriste za imunizaciju stanovništva u borbi sa pandemijom.

Profesor dr Vladimir Petrović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine i član Kriznog štaba, virusolog dr Ana Banko i dr Goran Vukomanović ispred Univerzitetske dečije klinike u Beogradu saglasili su se da je vakcinacija jedino rešenje za borbu protiv korone i da, uzimajući u obzir broj obolelih, nemamo više vremena za čekanje.

Prof. dr Petrović je podsetio da je Srbija jedna od zemalja koja je još u vreme kneza Miloša uvela obaveznu imunizaciju i da je u takvom poduhvatu bila jedna od prvih zemalja u Evropi.

On je istakao da je 2016. godine usvojen novi Zakon o imunizaciji koji je pored obavezne uveo i sistem preporučene imunizacije, kao i da postoji Pravilnik o imunizaciji koji se oslanja na Stavove i preporuke Svetske zdravstvene organiacije, ali i na preporuke koje daju vodeći svetski stručni komiteti za imunizaciju.

- Preporuke se rade na osnovu stručnih rasprava o imunizaciji, i tako se i uvode obavezne i preporučene vakcine - objasnio je dr Petrović.

Virusolog Ana Banko istakla je da postoje brojne zablude koje se šire o vakcinama i njihovom navodnom štetnom dejstvu i istakla da su za to najzaslužnije društvene mreže.

- Vakcine su u vremenu u kom živimo pitanje života i smrti. Ljudi uglavnom postavljaju pitanje da li su vakcine koje mi koristimo dobre. Idealne vakcine ne postoje. Idealne bi bile da imaju efikasnost zaštite 100 posto, da nemaju kontraindikacije, da nas štite do kraja života… Takvih vakcina nema, ali vakcine su u velikoj meri zaštita od zaraznih bolesti i najbezbedniji način zaštite dece od smrtnih oboljenja - podsetila je dr Banko.

Tribina imunizacija Foto: Telegraf.rs

Ona je istakla da se vakcinacijom protiv smrtonosnih oboljenja godišnje spašava između dva i tri miliona života i dodala da su, na primer, velike boginje iskorenjene zahvaljujući vakcinaciji, kao i da je dečija paraliza na pragu iskorenjenja.

Govoreći o korona virusu, ona je rekla da zaboravljamo na naučno utemeljeno mišljenje i da se više vodimo informacijama koje čujemo na društvenim mrežama i dodala da je sve to, pa i sama pandemija dovela do pada imunizacije u odnosu na neki raniji period.

Banko: "Imunizacija nas spasava"

Banko je objasnila da je jedna od najvećih zabluda da se o virusu skoro ništa ne zna i da se samim tim ne zna ni o vakcini.

- Virus je izolovan još 2019. godine prvo u Kini, a onda i u drugim zemljama, do sada je dato šest milijardi doza u svetu, a mi i dalje imamo one koji čekaju da vide šta će s tom vakcinom biti. Nemamo više vremena za čekanje, jer ćemo se samo imunizacijom izboriti protiv korone - naglasila je dr Banko.

Ona je objasnila da većina vakcina ima od 50 do 80 odsto efikasnost kada govorimo o vakcinama protiv rota virusa ili malih boginja, ali je to dovoljno ako se imunizuje 70 do 80 odsto onih koji potencijalno mogu da obole od ovih bolesti.

Još jedna zabluda je da vakcine protiv korone treba da imaju efikasnost od 90 odsto. Bila je priča kada je pravljena vakcina da će svaka sa efikasnošću više od 50 odsto biti odobrena. Ispostavilo se da su današnje vakcine protiv korone daleko efikasnije, ali je i činjenica, upozorili su stručnjaci, da se od te efikasnosti udaljavamo kako pandemija odmiče.

- Dakle, na nama je da li ćemo iskoristiti ovu efikasnost vakcina što se tiče ovog virusa ili ćemo čekati da ona opada zato što će virus da se menja - navela je virusolog.

Ona je istakla da je takođe jedna od zabluda da se višedozni režim vakcinacije učiniti nešto loše našem imunom sistemu.

- Ako se vratimo na vakcine koje dugo koristimo i koje se regularno daju, one imaju takođe po dve, tri, četiri doze, a vakcinu protiv gripa primamo svake godine - istakla je Banko.

Govoreći o onima koji su primili vakcinu pa se zarazili novim korona virusom, ona je kazala da su na taj način ojačali imunitet i da bi u tom slučaju trebalo da odlože primanje buster doze vakcine za neko vreme.

Poželjna je i vakcinacija dece

Pedijatar dr Goran Vukomanović istakao je da je imunizacija dece važna i da su vakcine bezbedne, i naveo da je potrebno vakcinisati decu u uzrastu od 12 do 18 godina kako bi im se obezbedio normalan nastavak školovanja, ali i da se nada da će vakcine za decu mlađeg uzrasta uskoro biti odobrene.

On je istakao da je značajna i vakcinacija trudnica, jer se na taj način štite i majka i plod.

Dr Vukomanović je naglasio da je zabluda da deca, kako neki tvrde, primaju mnogo vakcina odmah po rođenju i objasnio da je to dobro za formiranje imunog sitema.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je vakcinacija poželjna i kada su deca sa posebnim potrebama u pitanju, pedijatar je kazao da i ta deca u najvećem broju slučajeva mogu da se vakcinišu uz konsultaciju roditelja sa lekarom.

- Vakcine ne izazivaju nikakve velike tegobe kod dece, ona ih još bolje podnose nego odrasli i stvaraju dobar imuni odgovor. Kod njih su reakcije obično lokalnog tipa, crvenilo i natečenost mesta uboda ili subfibrilnost - blaga temperatura i glavobolja koje prođu za par dana - istakao je Vukomanović.

Video: Ovako će izgledati fabrika za proizvodnju vakcine Sinofarm u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jhfd

    29. septembar 2021 | 23:08

    Vakcinisani sire zarazu i imaju teze oblike bolesti, npr rak, upalu mozga.... Bar su to dobili u mojoj okolini vakcinisani koji su bili dobrog zdravlja. Nevakcinisani ne bi ni znali da imaju kovid da im nakon negativnog brzig testa ne rade pcr, koji inace ne rade vakcinisanima.... Dakle, ko se vakcinise dovidjenja

  • Olja

    30. septembar 2021 | 02:02

    Malo sutra . Valcinisite se vi ili svi oninkoji su je napravili ...ilimozda da vakcinisete rome , migrante , kineze ... i da ovaj narod malo odahne ...od svega sto mu se priredjuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA