≫ 

Merk saopštio da njihov lek smanjuje za 50 odsto rizike koje izaziva kovid: "Ovo će da promeni priču"

Merk i partnerska firma Ridžbek Bajoterapjutiks planiraju da traže u SAD odobrenje za hitnu upotrebu

  • 0
Lek protiv kovida, kompanija Merk, molnupiravir Foto: Tanjug/Merck & Co. via AP

Nemačka farmaceutska kuća Merk saopštila je da je njen oralni lek protiv kovida, molnupiravir, za 50 odsto smanjio šansu za hospitalizaciju ili smrt kod pacijenata koji su u povećanom riziku od težeg oboljevanja, pokazala su preliminarna klinička istraživanja objavljena danas.

Merk i partnerska firma Ridžbek Bajoterapjutiks planiraju da traže u SAD odobrenje za hitnu upotrebu, a poslaće aplikacije i zdravstvenim regulatornim telima širom sveta, preneo je Rojters.

Zbog pozitivnih rezultata, faza tri kliničkog testa je zaustavljena na preporuku nezavisnog nadzornog tela.

- Ovo će da promeni priču o tome kako se boriti protiv kovida - rekao je Robert Dejvis, izvršni direktor Merksa za Rojters.

Ukoliko dobije dozvolu, molnupiravir, koji je napravljen da preozna greške u genetskom godu virusa, postaće prvi antivirusni lek za kovid.

Lek protiv kovida, kompanija Merk, molnupiravir Foto: Tanjug/Merck & Co. via AP

Preliminarne analize 775 pacijenata koji su učestvovali u Merkovoj studiji pokazuju da je 7,3 odsto ljudi koji su dobili molnupiravir hospitalizvano ili umrlo 29 dana nakon tretmana, u poređenju sa 14,1 odsto ispitanih kojima je dat placebo.

Kako dodaje AP, posle 30 dana od uzimanja leka, nije bilo preminulih u grupi koja je primila molnupiravir, dok je bilo osam preminulih u grupi koja je dobila placebo lek.

- Antivirusno lečenje koje se može sprovesti kod kuće je izuzetno važno, jer će zadržati ljude van bolnice - rekla je izvršna direktorka Ridžbeka Vendi Holman.

Tokom ispitivanja, koje je sprovedeno širom sveta, molnupiravir je uziman na svakih 12 sati, pet dana.

U studiji su učestvovali pacijenti koji su imali blagi ili srednji oblik kovida i koji nisu imali simptome duže od pet dana.

Svi pacijenti su imali povećan rizik, bilo da je u pitanju gojaznost ili su spadali u stariju grupu ljudi.

Merk je naveo da je sekvenciranjem došao do zaključka da je molnupiravir efikasan protiv svih sojeva korona virusa, pa i dominantnog delta soja.

Više informacija možete pročitajte na sajtu "e-Klinika".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA