≫ 

Čuva srce, poboljšava pamćenje, bogat je antioksidansima: Zbog čega je dobro da pijete mača čaj

Mača čaj sadrži hranljive materije iz celog lista čaja, što rezultira većom količinom kofeina i antioksidanasa od one koja se nalazi u običnom zelenom čaju

  • 0
Mača čaj Foto: Pixabay

Popularnost mača čaja u poslednje vreme veoma je porasla, pa se ova čudotvorni prah može sve češće pronaći u prodavnicama, ali i u ponudi mnogobrojnih kafića i kafeterija. Osim toga, na društvenim mrežama masovno se dele recepti za spravljanje delicija sa prahom zelenog japanskog čaja.

Uzgajivači ovog čaja biljku 20-30 dana pre berbe štite od direktne sunčeve svetlosti, čime povećavaju proizvodnju hlorofila i sadržaj aminokiselina. Ovaj proces takođe biljci daje tamno zelenu boju.

Pošto se listovi čaja oberu, stabljike i žilice se uklanjaju, a lišće se melje u fini, sitni prah poznat kao mača (matcha).

Mača čaj sadrži hranljive materije iz celog lista čaja, što rezultira većom količinom kofeina i antioksidanasa od one koja se nalazi u običnom zelenom čaju.

Studije o mača čaju i njegovim komponentama otkrile su različite prednosti, a otkriveno je da pomažu u zaštiti jetre, zdravlja srca, pa čak i gubitka kilograma.

Ovo su tri zdravstvene prednosti "čudotvornog" praha.

1. Bogat je antioksidansima

Mača je bogata katehinima, supstancama koje se nalaze u čaju i predstavljaju prirodne antioksidanse.

Kada u vrelu vodu dodate prah čaja, popićete sve hranljive materije iz celog lista. Samim tim unećete više katehina nego kada potopite samo listove zelenog čaja.

Prema jednoj studiji, broj katehina u mači je čak 137 puta veći nego u drugim vrstama čaja.

Mača čaj Foto: Pixabay

2. Pojačava funkciju mozga

Neka istraživanja pokazala su da bi nekoliko komponenti u mači moglo da pomogne poboljšanju moždanih funkcija.

Studija je, istina, mala - u njoj je učestvovalo svega 23 osobe, te su potrebna dodatna istraživanja koja bi pokazala da li bi i iz veće fokus grupe stigli isti ili barem slični rezultati. Istraživači su, sprovodeći ovu malu studiju, posmatrali kako učesnici izvršavaju zadatke osmišljene za merenje performansi mozga.

Neki učesnici su konzumirali maču, a drugi su uzimali placebo istog čaja.

Dokazano je da mača izaziva poboljšavanje pažnje, vremena reakcije i pamćenja u poređenju sa placebom.

3. Čuva srce

Kako su bolesti srca vodeći uzrok smrtu u svetu, sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da konzumacija zelenog čaja, koji ima slične nutritivne vrednosti kao mača, može da pomogne u zaštiti od srčanih bolesti.

Pokazalo se da zeleni čaj smanjuje nivo ukupnog i lošeg holesterola i triglicerida.

U kombinaciji sa zdravom ishranom i načinom života, konzumacija mače može da pomogne očuvanju zdravlja srca i zaštiti od srčanih bolesti.

Video: Originalni način kuvanja čaja hrvatskih vatrogasaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA