Posle Švedske i Danska obustavlja primenu Modernine vakcine za mlađe starosne grupe

Kako se navodi, postoji sumnja na povećani rizik od upale srčanog mišića nakon primene Moderne

  • 4
Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Posle Švedske i Danska je danas saopštila da će privremeno obustaviti upotrebu vakcine Moderna protiv korone kod mlađih osoba nakon što su se pojavili izveštaji o mogućim sporednim efektima.

Danska je navela da će i dalje koristiti vakcine proizvođača Fajzer i BajonTek kao glavnu opciju za osobe stare između 12 i 17 godina, ali da je odlučila da za sada obustavi primenu vakcine Moderna kod mlađih od 18 godina kao meru predostrožnosti, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

- Preliminarni podaci pokazuju da postoji sumnja na povećani rizik od upale srčanog mišića nakon primene Moderne - navele su u saopštenju danske zdravstvene službe.

Pri tom su se pozvali na podatke iz jedne nordijske studije koja još nije objavljena, a koja će tek biti poslata Evropskoj agenciji za lekove na dalju procenu. Očekuje se da finalni zaključci te studije budu objavljeni u roku od mesec dana, navodi Rojters.

Prethodno je i Švedska saopštila da će privremeno obustaviti upotrebu vakcine kompanije Moderna kod osoba rođenih 1991. godine i kasnije, nakon što su prijavljene moguće retke nuspojave, kao što su upala srčanog mišića i bolest srčane maramice.

(Kraj) san/dž

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    7. oktobar 2021 | 06:17

    I ko će sada da odgovara za one koji su se razboleli? Na decu testiraju vakcine. Zar je ponestalo miševa i majmuna. Satanistička bagra.

  • Pele

    7. oktobar 2021 | 09:34

    Tako ce uskoro za sve vakcine sve vise smrti i nus pojava!

  • Kata

    7. oktobar 2021 | 01:18

    Opravdana odluka. Inače, istraživanja pokazuju da Moderna češće izaziva miokarditis i upalu srčane maramice i kao booster doza (podaci iz Izraela) u odnosu na Fajzer, posebno kod mlađih muškaraca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA