≫ 

Tim srpskih naučnika razvija test na korona virus: "Capsido" će biti pouzdaniji, jeftiniji i uvek dostupan

Prva i osnovna faza je da se proizvede antigenski test na bazi komponenata iz Srbije i zato će biti jeftiniji i uvek dostupan

  • 9
Laboratorija test koronavirus ampule rukavice

Foto: Tanjug/AP

Tim srpskih naučnika razvija testove koji će nam pomoći u borbi protiv korone. Prof. dr Tanja Ćirković Veličković, redovna profesorka Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dopisna članica SANU, vodi projekat "Capsido", koji će razviti pouzdaniji antigenski test.

- PCR testovi su za sada najpouzdaniji testovi koje imamo za detekciju akutnih infekcija. Antigenski testovi su popularni zbog cene i brzine, međutim nisu dovoljno pouzdani kada su u pitanju rani stadijumi infekcije. - rekla je prof. dr Tanja Ćirković Veličković u gostovanju na televiziji K1.

- Iz tih razloga smo došli na ideju da predložimo "Capsido" projekat, koji će razviti pouzdaniji antigenski test - objasnila je Ćirković Veličković.

Prva i osnovna faza je da se proizvede antigenski test na bazi komponenata iz Srbije i zato će biti jeftiniji i uvek dostupan. Druga faza je unapređenje testa, koje se bazira na saznanjima i iskustvu naših naučnika na analogiji sa drugim antigenskim testovima.

- Nadam se da ćemo sledeće godine dokazati da su "Capsido" testovi pouzdaniji jer će moći da detektuju manju količinu virusa i tako se približe uspehu detekcije koji ima PCR test - dodala je profesorka,

Prof. dr Veličković je na pitanje kako će "Capsido" promeniti testove odgovorila:

- Prepoznavanje virusa je isto, ali ćemo promeniti i nadograditi detekciju. Prva faza razvoja testa trajala je šest meseci. Sada smo u drugoj, nas trinaestoro radio sa manjom opremom i zato istraživanja traju po nekoliko meseci.

Prof. dr Veličković se osvrnula i na neprijatnost prilikom uzimanja antigenskog testa.

Što je neprijatniji postupak prilikom uzimanja uzorka, antigenski test je pouzdaniji, jer je tako veća verovatnoća da se zahvati deo gde ima virusa.

Video: Ko se plaši igle, uskoro će moći da pije vakcinu i to sa ukusom jagode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deda

    9. oktobar 2021 | 12:40

    U nekim državama na formularima koje popunjavamo pre vakcine, pri dnu formulara piše "Vakcine uzimate na svoju odgovornost." Šta to znači, jer mogu nadležni na tv da objasne šta to znači?

  • Gaga

    9. oktobar 2021 | 12:19

    Test ? a virus jos nije izolovan, cirkus..

  • Marko8152

    9. oktobar 2021 | 13:17

    Jel to u pink labaratoriji kod cuvenog profesora doktora mitrovica?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA