≫ 

Da li bi jeftin antidepresiv bio od koristi u lečenju kovida? Ovo su rezultati studije

Rezultati istraživanja iz Hamiltona pokazuju da bi jedan jeftini antidepresiv mogao da smanji potrebu za hospitalizacijom visokorizičnih odraslih osoba zaraženih kovidom-19

  • 0
Tablete pilule lekovi

Foto: Pixabay

Jedan jeftini lek koji iz grupe antidepresiva mogao bi da smanji potrebu za hospitalizacijom visokorizičnih odraslih osoba zaraženih kovidom-19, pokazuju rezultati studije iz Hamiltona koja je tragala za postojećim lekovima koji mogu da promene namenu i da se koriste za lečenje korona virusa, prenosi Tanjug.

Istraživači su testirali pilulu "fluvoksamina" koja se koristi za lečenje depresije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja, i koja je poznata po tome da smanjuje upalu, a zaključeno je da može imati obećavajuće rezultate u manjim istraživanjima, prenosi agencija AP.

Istraživači su podelili nalaze sa američkim Nacionalnim institutima za zdravlje, koji objavljuju smernice za lečenje, i sada se nadaju "zelenom svetlu" Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

- Ako SZO ovo preporuči, videćete da će to biti naširoko prihvaćeno - izjavio je koautor studije dr Edvard Mils sa Univerziteta Mekmaster u Hamiltonu, dodajući da mnoge siromašne zemlje imaju lek koji je lako dostupan.

- Nadamo se da će to dovesti do mnogo spasenih života - dodao je Mils.

Pilula bi koštala četiri dolara za lečenje kovida-19.

Poređenja radi, tretmani antitelima koštaju oko 2.000 dolara, a Merkova eksperimentalna antivirusna pilula za kovid-19 je oko 700 dolara.

Istraživači su testirali antidepresiv na oko 1.500 dobrovoljaca u Brazilu koji su se nedavno zarazili korona virusom i bili u riziku od teške kliničke slike zbog dijabetesa ili srčanih problema.

Polovina je dobila antidepresive, druga polovina lažne tablete i bili su na posmatranju četiri nedelje.

U grupi koja je uzimala lekove, 11 odsto pacijenata je zahtevalo bolničko lečenje, dok je tako bilo sa 16 odsto pacijenata koji su uzimali lažne tablete.

Rezutati studije su objavljeni u medicinskom časopisu Lanset, a nezavisni eksperti koji su nadzirali studiju su rekli da može i da se prekine pre vremena jer su rezultati bili jasni.

Ostaju otvorena pitanja o tome koja je najbolja doza, kao i da li bi i drugi pacijenti, koji nisu u velikom riziku da budu hospitalizovani, mogli da je koriste u lečenju kovida.

Testiraju se i drugi lekovi koji bi mogli da pomognu u lečenju protiv kovida.

I dalje se istražuje lek protiv hepatitisa, dok su se neuspešnim pokazali ivermektin, metformin i hidroksihlorokin, navodi agencija.

Video: Prvi pacijenti u KC Vojvodina primili lek protiv kovida-19

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA