≫ 

SZO odobrila indijsku vakcinu "Kovaksin" za hitnu upotrebu

"Kovaksin" je sedma vakcina koja je dobila podršku SZO

  • 4
Covaxin vakcina korona virus Indija Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je odobrila vakcinu "Kovaksin" protiv kovida-19 za hitnu upotrebu, koju proizvodi indijska farmaceutska kompanija "Barat biotek".

- Tehnička savetodavna grupa je utvrdila da vakcina Kovaksin ispunjava standarde SZO za zaštitu od kovida-19, te da je korist od vakcine daleko veća od rizika i da se vakcina može koristiti - navodi SZO u tvitu.

Očekivalo se da će savetodavna grupa SZO doneti odluku o "Kovaksinu" još prošle nedelje, ali je zatražila dodatna pojašnjenja od "Barat bioteka" pre sprovođenja konačne procene rizika.

"Kovaksin" je, takođe, bio "pod lupom" Strateške savetodavne grupe stručnjaka za imunizaciju SZO, koja je preporučila njegovu upotrebu u dve doze, sa intervalom od četiri nedelje, u svim starosnim grupama od 18 i više godina.

Kovaksin je sedma vakcina koja je dobila podršku SZO, nakon što su "zeleno svetlo" dobile vakcine "Fajzer/Biontek", "Moderna", "AstraZeneka", "DŽonson i DŽonson", "Sinovak" i "Sinofarm".

Ovim potezom je, kako ocenjuje Rojters, otvoren put da ova vakcina bude prihvaćena kao validna vakcina u mnogim siromašnim zemljama.

Video: Vučić: Moja majka ne bi imala šanse da preživi da nije primila vakcinu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA