≫ 

Sve što bi trebalo da znate o visokom holesterolu: Šta je okidač i koji su simptomi

Visok holesterol je podmuklo stanje kojeg često postanemo svesni tek kada postane kasno

  • 0
lekarka, pacijent, doktorka, srce, pregled, kardiolog, Bojana PR Foto: Shutterstock

Holesterol je sastavni deo organizma, odnosno masnoća koje se nalaze u organizmu i predstavljaju neophodan faktor u funkcionisanju svake ćelije.

Kao važan sastojak u funkcionisanju organizma, holesterol učestvuje u izgradnji ćelijskih membrana, stvaranju hormona poput estrogena, testosterona i adrenalina, kao i u transportu vitamina D, K, A i E…

Međutim, ukoliko osoba ne vodi računa o svom zdravlju, veoma brzo i podmuklo može da usledi stanje kog često nismo ni svesni.

Simptomi visokog holesterola

U većini slučajeva visok holesterol je "tihi ubica. Obično se ne manifestuje kroz posebne simptome, a mnogi ljudi shvate da su u problemu tek kada razviju ozbiljnije komplikacije, kao što su srčani ili moždani udar.

Kako biste ovo sprečili, najvažnije su redovne kontrole kod lekara. Ukoliko imate više od 20 godina, redovno kontrolisanje holesterola je skoro pa obavezno.

Uzroci visokog holesterola

Hrana sa visokim sadržajem zasićenih i trans masti povećava rizik od visokog holesterola. Gojaznost, fizička neaktivnost i pušenje su takođe veliki faktori rizika.

Osim toga i genetika može da utiče na šanse da u životu imate problem sa visokim holesterolom. Ukoliko i vaši roditelji imaju problem sa ovim stanjem, veće su šanse da ćete imati i vi.

Druga zdravstvena stanja koja prati visoki holesterol je dijabetes i hipotireoza.

Dobar i loš holesterol

Treba imati u vidu da nije svaki holesterol loš, postoje dve vrste: lipoproteini niske gustine (LDL) koji se naziva "lošim" holesterolom, jer se nagomilava u arterijama uzrokujući sužavanje koje ograničava protok krvi i može da dovede do srčanog ili moždanog udara, i lipoproteini visoke gustine (HDL) holesterol koji se naziva "dobrim".

Dobra vest je da je holesterol moguće držati pod kontrolom prirodnim putem - izbegavanjem stresnih situacija, izbegavanjem upotrebe cigareta, redovnom fizičkom aktivnošću i pridržavanju zdravih prehrambenih navika.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA