≫ 

U Srbiji 770.000 ljudi pati od ove bolesti: Inovativna terapija je prioritet struke

- Očekujemo da će obolelima od dijabetesa na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija terapija, ali prevencija nema zamenu - kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić

  • 0
dijabetes Pixabay.com

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) u završnoj je fazi pregovora sa farmaceutskim kućama u cilju postizanja najboljih mogućih uslova za obezbeđivanje najnovije terapije za lečenje dijabetesa, ali ipak, prevencija nema zamenu kada je u pitanju ova bolest, kaže povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

- Dijabetes je jedna od onih bolesti kod kojih prevencijom možemo da donesemo ključni učinak, odnosno, pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću - ističe Radojević Škodrić.

- Takođe, važna je rana i pravovremena dijagnostika, kao i lična disciplina kojom svaki oboleli može da doprinese boljoj kontroli ove bolesti.

Foto: Privatna arhiva

Rano uočavanje simptoma bolesti kod dece od izuzetnog je značaja radi uspešnog lečenja i ublažavanja posledica bolesti.

Ona ističe da je važno obratiti pažnju i odmah odvesti dete kod lekara ukoliko dete pije više tečnosti, više mokri danju, ali ustaje i noću da mokri, apetit mu je pojačan a gubi u težini, žali se na umor, malaksalost, slabost i zamućen vid.

- Dijabetes je jedan od prioriteta struke za inovativnu terapiju. Očekujemo da će obolelim od dijabetesa na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovativna terapija - kaže Radojević Škodrić i naglašava da se trenutno na Listi lekova nalazi 41 lek različitog zaštićenog naziva (72 JKL) za lečenje dijabetesa, i to iz grupa insulina-humani insulin i analozi insulina, kao i lekovi iz nekih grupa oralnih antidijabetika.

Sredstva koja RFZO izdvaja za oralne antidijabetike i insuline koji se nalaze na Listi lekova svake godine se značajno uvećavaju, a u 2020. godini RFZO je za ove lekove izdvojio skoro osam milijardi dinara, što je gotovo četvrtina od ukupnih sredstava koja se izdvajaju za sve lekove koji se izdaju na recept u apotekama.

Osim toga, RFZO za obolele od dijabetesa obezbeđuje i medicinsko-tehnička pomagala od testova pa do najsavremenijih senzora za merenje šećera u krvi kod dece i odraslih.

Dijabetološki savez Srbije Foto: Pexel/Ivan Samkov

- Država kontinuirano radi na unapređenju prava na medicinsko tehmicka pomagala - navodi Radojević Škodrić i naglašava da je usvojen predlog Udruženja da se test trake propisuju u količini za šest meseci, umesto na tri meseca kako je to sada propisano, što pacijentima znači jedan odlazak kod lekara manje.

Pored navedenog, na teret RFZO će biti omogućena i savremenija insulinska pumpa sa senzorom.

Dijabetes je peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterćenja bolestima. U Srbiji ima oko 770.000 obolelih od ove bolesti.

Video: Anđela ima dijabetes od svoje osme godine: Vodim sladak život, sa dijabetesom se živi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA