≫ 

6 namirnica koje su pune vitamina B12: Snižavaju holesterol i jačaju opšte zdravlje organizma

Preporučena dnevna doza vitamina B12 je 2,4 mikrograma, a za buduće mame i one koje doje bebe potrebna malo veća količina

  • 0
Vitamini, zdrava hrana, pečurke, meso, sir, jaja, losos

Foto: Shutterstock

Vitamin B12 je najvažniji za normalno funkcionisanje organizma i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Izuzetno je važan za funkcionisanje nervnog sistema, a pored toga snižava nivo holesterola. 

Naš organizam nije u stanju da ga sam proizvodi, a budući da ga organizam ne može samostalno proizvoditi potrebno je da ga unosimo kroz namirnice koje obiluju ovim vitaminom.

Preporučena dnevna doza vitamina B12 je 2,4 mikrograma, a za buduće mame i one koje doje bebe potrebna malo veća količina.

Ovde pročitajte kako se leči malokrvnost!

Ukoliko ga uneste više od preporučene doze, organizam ga skladišti u jetri, pa će ga telo sačuvati za buduću upotrebu.

Kako nutricionisti tvrde postoji šest namirnica koje su prirodan izvor ovog vitamina i one su sve životinjskog porekla. 

1. Jaja

 

Jaja su jedna od najzdravijih naminica koju koristimo u ishrani, jer sadrže mnoge hranljive materije. U belancetu jajeta se nalazi dosta proteina, dok žumance obiluje brojnim nutrijentima poput vitamina B12, cinka, gvožđa, vitamina A i D.

2. Ćureće meso

 

Ovo meso je poznato kao jedno od najzdravijih i najukusnijih. Ćuretina sadrži mnoštvo vitamina B - uključujući vitamine B6 i B12. Ovo meso bogato je triptofanom, esencijalnom aminokiselinom, koja učestvuje u izgradnji serotonina, neurotransmitera koji popravlja raspoloženje.

3. Goveđe meso

 

Govedina je jedan od velikih izvora vitamina B12. Jedan biftek na žaru obezbeđuje gotovo 200 odsto preporučene dnevne doze ovog vitamina. Ta količina bifteka sadrži i druge vitamine iz grupe B - B2, B3 i B6, kao i više od 100 odsto preporučene dnevne doze selena i cinka.

Ukoliko želite da unesete veću količinu vitamina B12 birajte manje masne delove ćurećeg mesa.

meso

Foto: Pixabay

4. Jetra

 

Ovog vitamina ima najviše u životinjskim organima poput bubrega i jetre, koje neki nutricionisti smatraju vrlo  hranjivim namirnica. Porcija jetre jagnjetine, govedine ili teletine od 100 gr sadrži do 1.500 odsto preporučene dnevne doze ovog vitamina.

5. Sardina

 

Sardine su takođe odlično skladište vitamina B 12. Bilo da su iz konzervi sa dodatkom ulja ili nekog sosa ili sveže, jednako su korisne kada je u pitanju ovaj vitamin.

Vrlo su hranljive jer sadrže praktično svaki nutritivni sastojak u manjoj količini. Konzumiranje 150 gr ove ribe obezbediće vam duplu preporučenu dnevnu dozu vitamina B12.

6. Losos

 

Ova riba je bogata  omega 3 masnim kiselinama, koje su ključne za razvoj mozga i nervnog sistema. Pored toga,  losos sadrži i velike količine vitamina B12. Bogat je i D vitaminom. Prema brojnim istraživanjima, ljudi koji redovno jedu masnu morsku ribu manje su skloni depresiji.

Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA