≫ 

Kosti s godinama slabe, a ovih 6 namirnica će ih očuvati: Usvojite zdrave navike odmah

Ono što jedemo i aktivnosti kojima se bavimo u toku godina utiču na zdravlje kostiju

  • 0
jogurt, mleko, pavlaka, mlečni proizvodi Foto: Shutterstock

Čvrste i jake kosti jedan su od preduslova zdravog i aktivnog života, bez obzira na to koliko imamo godina. Činjenica je da s godinama gubimo koštanu masu, a to zapravo može dovesti do osteoporoze.

Dobre vesti su da svako od nas može mnogo toga da uradi kako bi nam kosti bile jake i zdrave.

Zbog toga se kaže da ono što jedemo i aktivnosti kojima se bavimo od najranijeg doba utiču na zdravlje kostiju. Da bismo izgradili i zaštitili zdrave kosti, u ishranu bi trebalo uključiti određene namirnice, a ovo su samo neke od njih:

1. Losos

On je odličan za zdravlje kostiju. Veoma je dobar izvor kalcijuma i kalcitonina koji održava uravnotežen nivo kalcijuma u telu. Istraživanja su pokazala da ova riba može da pomogne u prevenciji različitih bolesti koštanog sistema, uključujući osteoartritis.

2. Kelj

Vitamin K ključan je i za zdravlje kostiju, a 100 grama kelja sadrži više 1.000 procenata preporučenog dnevnog unosa. Ovaj vitamin poboljšava apsorpciju kalcijuma i smanjuje njegovo urinarno izlučivanje, pa vas čuva od frakture kostiju.

3. Jaja

Ovo bi trebalo da bude jedna od osnovnih namirnica u ishrani. Tačno je da ne treba preterivati, ali zdravstveni benefiti jaja su ogromni, posebno kada su u pitanju zglobovi. Ovde je najznačajnije žumance, jer se u njemu nalazi velika količina vitamina D, neophodna za jačanje kostiju.

Jaja, kuvanje jaja, Vaskrs, Uskrs Foto: Pixabay

4. Paradajz

Zahvaljujući vitaminima C i K, paradajz je veoma poželjna hrana kod obolelih od artritisa, ali i svih ostalih koji žele da ojačaju svoje kosti i zglobove.

5. Mlečni proizvodi

Kalcijum je potporni stub jakih kostiju, a njegov glavni izvor su mlečni proizvodi. Američka Nacionalna fondacija za osteoporozu preporučuje između 1.000 i 1.200 miligrama kalcijuma dnevno.

U principu, svaka porcija mlečnih proizvoda (jedna šoljica mleka, čaša jogurta ili komadić sira) sadrži oko 300 mg kalcijuma. To zapravo znači da konzumacijom svega tri porcije mlečnih proizvoda možete dobiti potrebnu dnevnu dozu kalcijuma.

6. Koštunjavo voće i semenke bundeve

Orasi i laneno seme sadrže omega-3 masne kiseline, dok kikiriki i bademi sadrže kalijum koji sprečava gubitak kalcijuma kroz urin. Koštunjavo voće takođe sadrži proteine i druge hranljive materije koji imaju važnu ulogu u izgradnji jakih kostiju.

Video: Piju krv, ali i leče: Uz pomoć pijavica se nekada snižavao visok krvni pritisak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA