≫ 

Naučnici otkrili antitela koja mogu da neutrališu omikron

Omikron ima 37 mutacija na spajk proteinu, što delimično objašnjava zbog čega je ovaj soj uspeo tako brzo da se proširi

  • 0
Inzinjeri, mikroskop, masina, laboratorija Ilustracija; Foto: Shutterstock

Naučnici su identifikovali antitela koja ciljaju nepromenjene delove korona virusa, koji je nastavio da mutira i evoluira, a otkriće predstavlja pomak koji bi mogao da dovede do novih načina lečenja sa ciljem da se neutrališe omikron i ostali potencijalni novi sojevi, prenosi Tanjug.

Identifikovanje takvih "široko neutrališućih" antitela na korona spajk protein, uz pomoć kog virus ulazi u ljudske ćelije, može da pomogne u pravljenju boljih vakcina i antitela, koji će biti efikasniji ne samo protiv omikrona, već protiv bilo kojeg soja, izjavio je Dejvid Vesler iz škole medicine pri Univerzitetu Vašington.

- Ovo otkriće nam govori da fokusiranjem na antitela koja ciljaju određena mesta na spajk proteinu možemo pronaći put da prevazićemo kontinuiranu evoluciju korona virusa - naveo je Vesler, a preneo "Indipendent".

Do sada, studije su pokazale da omikron ima 37 mutacija na spajk proteinu, što delimično objašnjava zbog čega je ovaj soj uspeo tako brzo da se proširi i zarazi osobe koje su revakcinisane, kao i da reinficira osobe koje su preležale kovid.

Kako na omikron soj deluju Sinofarm i Sputnjik V?

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA