• 0
 ≫ 

8 simptoma koji ukazuju na nedostatak magnezijuma: Stres je samo jedan od faktora rizika

 ≫ 

Ovaj mineral neophodan je za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mišića

 • 0
Zevanje, posao, pospanost, umor

Foto: Shutterstock

Magnezijum je osmi najčešći mineral na Zemlji, treći najčešći mineral u morskoj vodi i četvrti najčešći mineral u ljudskom telu.

Najzastupljeniji je u kostima i zubima, a potom u mišićnom tkivu.

Njegova uloga u našem organizmu je od velikog značaja, jer pomaže u stimulisanju metaboličkih procesa, održava zdrave kosti i zdravo srce, igra veliku ulogu u nivelisanju energije...

Svakoj ćeliji u ljudskom telu potrebna je adekvatna doza magnezijuma, inače je njena funkcija narušena. Zajedno sa kalcijumom, magnezijum reguliše električne impulse u ćelijama.

Manjak magnezijuma može da izazove brojne zdravstvene tegobe i stanja, a kako telo ne može samostalno da proizvodi ovaj mineral, potrebno ga je unositi kroz hranu i piće.

Simptomi koji mogu da ukažu na manjak magnezijuma u organizmu su:

 

 1. Glavobolja
 2.  

 3. Migrene
 4.  

 5. Umor
 6.  

 7. Vrtoglavica
 8.  

 9. Pospanost
 10.  

 11. Nervoza
 12.  

 13. Bolovi u mišićima
 14.  

 15. Grčevi u mišićima
 16.  

 

S obzirom na to da organizam pokušava da nadomesti manjak unetog magnezijuma tako što ga izvlači iz kostiju, produženi periodi nedostatka ovog minerala nisu bezazleni.

Faktori koji utiču na nedostatak magnezijuma u organizmu danas su veoma česti.

U njih spadaju izloženost stresu, često konzumiranje alkohola i/ili gaziranih napitaka, loš san, povišen krvni pritisak, dijareja, upotreba oralnih kontraceptiva, kao i problemi sa crevima ili bubrezima.

Visok krvni pritisak

Foto: Pixabay

Manjak magnezijuma može da se javi i kod trudnica i sportista koji se izlažu većim fizičkim naporima.

Dobar izvor magnezijuma su pojedine namirnice poput spanaća i drugog tamnozelenog lisnatog povrća, badema, semenki suncokreta i bundeve, lanenog semena, pasulja, avokada i crne čokolade.

spanać

Foto: Pixabay

Preporučeni dnevni unos magnezijuma iznosi od 300 do 400 miligrama. Odrasloj ženi potrebno je oko 310 miligrama, a ukoliko je starija od 30 godina količina se povećava na 320 miligrama dnevno. Odraslom muškarcu potrebno je oko 400 miligrama dnevno.

Iako se može naći u slobodnoj prodaji kao suplement, pre nego što odlučite da uzimate suplement magnezijuma obavezno se konsultujte sa svojim lekarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok