Ovu namirnicu je poželjno redovno imati u ishrani: Snižava holesterol i čuva srce

Jedna od namirnica za koju i nutricionisti i lekari tvrde da bi je što više trebalo uvesti u ishranu je svakako kukuruzno brašno.
Dobija se mlevenjem celog zrna kukuruza i u prodaji se može naći u nekoliko varijanti. Pored kačamaka, koji je najpoznatije jelo od ove vrste brašna, od njega se mogu spremati i proje, ali se može koristiti u vidu palente i kao prilog. Pored toga što je ukusno, kukuruzno brašno je i veoma zdravo.
Spada u namirnicu sa visokim procentom ugljenih hidrata, ali to ne bi trebalo da bude nikakav alarm, jer su u pitanju takozvani dobri ugljeni hidrati.
Ovo brašno koje se dobija od celog zrna sadrži kompleksne ugljene hidrate, vlakna i druge hranljive materije koji deluju preventivno na pojavu dijabetesa, srčanih oboljenja, kao i na regulisanje hipertenzije.
Samo 100 grama kukuruznog brašna sadrži više od sedam grama vlakana i manje od jednog grama šećera. Kako nutricionisti tvrde, zbog ovoga je kukuruzno brašno odličan izbor ukoliko želite da izgubite višak kilograma i održite dobro zdravlje.
Zbog velike količine minerala i vitamina ono je dobar čuvar kostiju. S obzirom na to da ne sadrži gluten, kukuruzno brašno je odlična namirnica za osobe koje su netolerantne na gluten.
Takođe, ono je odličan izvor mnogih minerala i vitamina koji su našem organizmu potrebni kako bi normalno funkcionisao.
U 100 grama ovog brašna ima 127 miligrama magnezijuma, 241 miligram fosfora, 287 miligrama kalijuma i 18 esencijalnih amino kiselina. Kukuruzno brašno je bogato niacinom, holinom, folnom kiselinom i vitaminima B6, B1, A, E i K.
Sve su to, reklo bi se, dovoljni razlozi da ova namirnica postane čest gost na našim trpezama.
(Telegraf.rs)
Video: Uništavanje bombe u Deliblatskoj peščari
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ramzaj
Interesantno je da vec par dana na raznim portalima je slicna tema i svuda pisu da kukuruzno brasno ne sadrzi gluten, a ljudi alergicni ili intolerantni na isti ne jedu kukuruz jer kazu sadrzi gluten, vrlo konfuzno.. Drugo, to sto sadrzi malo secera ne znaci da ga u organizmu nece biti mnogo jer sadrzi mnogo ugljenih hidrata, a isti se u organizmu pretvara u secer. Mada je to daleko kvalitetniji secer od onoga koji unosimo putem zasladjivaca (bez obzira o kojem se radi) ljudi koji se ne bave sportom ili nekim fizickim radom ne bi trebalo da preteruju. Trece, i najbolnije, je to sto je kukuruz uz soju zitarica koja se ubedljivo najvise genetski modifikuje, a kako zivimo u salama drzavi blago receno treba biti oprezan 101%!
Podelite komentar