≫ 

Revolucija u transplantaciji: Čoveku presađeno srce genetski modifikovane svinje

Zahvat je trajao osam sati, a pacijent bi danas mogao da bude skinut sa aparata

  • 7

Dejvidu Benetu (57) sa srčanim oboljenjem opasnim po život presađeno je srce genetski modifikovane svinje, što je revolucionarna procedura koja daje nadu stotinama hiljada pacijenata koji čekaju na transplantaciju.

Prva uspešna transplantacija genetski modifikovanog svinjskog srca u čovekov organizam trajala je osam sati i obavljena je u petak u Baltimoru.

Pacijent Dejvid Benet dobro se osećao u ponedeljak, kažu hirurzi Medicinskog centra Univerziteta Merilend.

- Srce ima puls, stvara pritisak, to je njegovo srce – kaže dr Bartli Grifit, direktor programa za transplantaciju srca u medicinskom centru koji je izveo operaciju, piše The New York Times.

- Radi i izgleda normalno. Oduševljeni smo, ali ne znamo šta nam donosi sutrašnji dan. Ovo nikada ranije nije urađeno.

Dr Dejvid Klasen, glavni medicinski službenik Mreže za darivanje organa, istakao je da je ovo prelomni događaj.

- Počinju da se otvaraju vrata koja će, verujem, dovesti do velikih promena – rekao je dr Klasen, uz napomenu da se odbacivanje organa dešava čak i kada se transplantira kompatibilan bubreg ljudskog donora.

"Mogao sam da biram - smrt ili transplantacija"

Dejvid Benet je odlučio da pristane na eksperimentalni tretman jer bi umro bez novog srca, iscrpeo je druge tretmane i bio je previše bolestan da bi se kvalifikovao za srce koje bi dobio od ljudskog donora, rekli su članovi porodice i lekari.

Njegova prognoza je neizvesna. Za sada je povezan sa uređajem koji ga je održavao u životu pre operacije, ali to nije neobično za primaoca novog srca, rekli su stručnjaci.

Benet bi danas mogao da bude skinut sa aparata. Lekari pomno prate njegovo zdravstveno stanje, a prvih 48 sati koji su kritični prošlo je bez incidenata.

- Mogao sam da biram da li da umrem ili da pristanem na ovu transplantaciju - rekao je Benet pre operacije. - Želim da živim. Znam da je mala verovatnoća da će sve dobro proći, ali to je moj jedini izbor.

Dr Grifit je rekao da je prvi put pokrenuo priču o eksperimentalnom tretmanu sredinom decembra, te da je to bio nezaboravan i prilično čudan razgovor.

- Rekao sam, ne možemo vam dati ljudsko srce, ali možda možemo da upotrebimo srce svinje. To nikada ranije nije urađeno, ali mislim da to možemo da uradimo. Nisam bio siguran da me pacijent razume – priseća se Grifit.

Kako su tekle pripreme

Srce koje je presađeno Benetu potiče od svinje koja je prošla 10 genetskih modifikacija. Četiri gena su eliminisana ili inaktivirana, uključujući i onaj koji kodira molekul koji izaziva agresivan odgovor na odbacivanje kod ljudi.

Gen za rast je takođe inaktiviran kako bi se sprečilo da srce svinje nastavi da raste posle transplantacije. Pored toga, šest ljudskih gena je ubačeno u genom svinje donora kako bi Benetov imunološki sistem lakše prihvatio transplantirani organ.

Transplantacija svinjskog srca Dejvid Benet sa porodicom; Foto: Tanjug/AP

Tim stručnjaka koristio je novi eksperimentalni lek koji bi sprečio odbacivanje organa, kao i novi uređaj za mašinsku perfuziju kako bi srce svinje bilo sačuvano do operacije.

Kada je Dejvid Benet prvi put rekao svom sinu da je prihvatio transplantaciju genetski izmenjenog srca svinje, njegov naslednik je bio zbunjen.

- U početku mu nisam verovao – kaže Benetov sin. - Bio je u bolnici duže od mesec dana i mislio sam da halucinira. Mislio sam da tako nešto nikako nije moguće.

Video: Dušan Ristić iz Leskovca dobio je veštačko srce: Sledi transplatacija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joco

    11. januar 2022 | 13:31

    Sad bi neki rekli ovo je protiv islama

  • Daki

    11. januar 2022 | 13:44

    Zaista revolucionarno otkriće! Mislim da će ovakve transplatacije ubuduće spasiti mnoge živote,te da će ljudi moći da nastave da žive sasvim normalno i uobičajeno kao da se ništa nije desilo. ❤️

  • Darija

    11. januar 2022 | 15:11

    Šta je tu čudno? Svinja je po organima nasličnija čoveku, njihova veličina, raapored, ćelijska graďa itd. Na kraju krajeva, insulin za dijaberičare je izvučen iz svinjskog pankreasa i taj je najkvalitetniji jer je identičan kao kod čoveka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA