≫ 

Teniska legenda bori se protiv raka jajnika: Ovo su simptomi koji prate podmuklu bolest

Karcinom jajnika može da se javi i kod veoma mladih žena koje nisu rađale

  • 0
Mlada žena devojka džoging bol stomak Young woman feels pain in stomack

Foto: Shutterstock

Kris Evert, bivša višestruka šampionka na Grend slem turnirima i prva teniserka sveta, saopštila je da boluje od raka jajnika.

Jedna od najvećih teniserki svih vremena podelila je informaciju o svom zdravstvenom stanju preko društvenih mreža.

- Dobro je što je rak dijagnostikovan u ranoj fazi, očekujem pozitivne rezultate posle hemoterapije – rekla je Evertova.

- Sada su preda mnom novi izazovi. Teši me saznanje da bi hemoterapija mogla da osigura da mi se rak ne vrati. Oduvek sam imala kontrolu nad svojim životom, a sada ne znam kako ću reagovati na tretman koji me čeka.

Njena mlađa sestra, takođe bivša profesionalna teniserka, preminula je od raka jajnika 2020. godine kada je imala 62 godine.

Kris Evert

Foto: Printscreen/Youtube

Ova bolest, od koje je preminula i naša književnica Isidora Bjelica, veoma je podmukla, jer u ranoj fazi ne daje alarmantne simptome koji bi naterali žene da odmah odu na vanredni pregled.

Zapravo, simptomi nisu specifični, ali postoje promene koje žene ne bi trebalo da zanemare, već da zakažu ginekološki pregled čim ih uoče.

Promene koje ne bi trebalo olako shvatati

 

Nadimanje je glavni simptom koji lekare stavlja u pripravnost, kažu ginekolozi. Uzroci nadimanja najčešće su rast tumora ili skupljanje tečnosti u abdomenu.

Osećaj sitosti čak i kada ništa ne jedete alarm je na koji treba reagovati. U stomaku se nakuplja tečnost, a često se javljaju lezije koje pritiskaju bešiku. Kao rezultat toga što vremenom jedu manje i osećaju se uvek sito, uočljiv je gubitak kilograma, piše eKlinika.

Loša probava, loše varenje hrane javlja se kao posledica nakupljanja tečnosti u abdomenu koje može dovesti do poremećaja varenja.

Nisu retki slučajevi kada tumori koji rastu u karlici uzrokuju bolove u donjem delu stomaka. Taj nelagodan osećaj može da deluje slično grčevima tokom menstruacije i zbog toga mnoge žene pretpostavljaju da su problemi sa stomakom dobroćudni.

Žene koje imaju karcinom jajnika mogu da osete bolove u leđima kada se tečnost akumulira u karlici ili kada se tumor širi u stomaku ili karlici, direktno nadražujući tkivo u donjem delu leđa.

bol u leđima

Ilustracija; Foto: Freepik/yanalya

Doktori kažu da jak nagon za mokrenjem potiče od raka koji pritiska tkivo u blizini uretera koji tečnost iz bubrega dovodi u bešiku.

Neredovna krvarenja su najčešća među ženama sa stromalnim tumorima jajnika. Oni često proizvode estrogen koji može izazvati periodično krvarenje, čak i nakon menopauze.

Rak jajnika u kasnoj fazi može dovesti do problema sa disanjem. Kako tumori rastu, mogu početi da pritiskaju pluća i ometaju pacijentovu sposobnost udisanja i izdisaja.

Crna statistika

 

Statistički podaci pokazuju da u Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 800 žena, a u svetu se godišnje zabeleži 290.000 novih slučajeva obolelih od ove bolesti.

Svakog dana u našoj zemlji tri žene obole od zloćudnog tumora jajnika, a jedna umre.

U procesu lečenja, osim operacije, primenjuje se u zavisnosti od stadijuma bolesti i radioterapija, hemioterapija, ciljana, hormonska, imunoterapija, piše eKlinika.

Rak jajnika ili karcinom ovarijuma je zloćudni tumor tkiva jajnika. Kada se bolest dijagnostikuje, lekar utvrđuje koliko se kancer proširio na ostale delove tela.

Postoje četiri stadijuma raka jajnika, a svaka faza određuje količinu karcinoma prisutnu u telu, na osnovu čega se bira najbolja metoda lečenja.

Rak jajnika, jajnici, kancer

Foto: Shutterstock

Operacija je obavezna, ali će doktori uvek kada ima mogućnosti, nastojati da pacijentkinji sačuvaju jedan zdrav jajnik i jajovode i tako stvore uslove za buduću trudnoću. Jer, ova bolest ne javlja se samo u starijoj životnoj dobi, već i kod veoma mladih žena koje nisu rađale.

Kada se prvi simptomi karcinoma jajnika prepoznaju na vreme, rana dijagnoza može da se postavi u izlečivoj fazi. Prednost rane dijagnoze je u tome što osoba ima veće šanse za preživljavanje, jer će ranije dobiti bolji tretman.

Prvi stadijum raka jajnika

 

U prvom stadijumu ili fazi bolesti kancer je u jajnicima i nije se proširio na stomak, karlicu, limfne čvorove ili druge delove tela. To je rana faza i ima najbolje izglede za lečenje.

Način lečenja raka jajnika u prvoj fazi je operacija kojom se uklanjanja tumor. Najčešće se odstranjuje materica, oba jajnika i jajovodi. Lečenje nakon operacije zavisi od tri podstadijuma raka.

Stadijum A1 znači da je kancer lokalizovan u jednom jajniku.

Stadijum B1 označava da je rak u oba jajnika, ali nije metastazirao na okolna tkiva.

Stadijum 1C upućuje da je prisutno nešto ili sve od sledećih stanja: tkivo koje okružuje tumor se pocepalo tokom operacije i rak se širi na karlicu i stomak, u tečnosti karlice i abdomena nalaze se ćelije raka, tkivo oko tumora puklo je pre operacije, ili da je rak na površini jednog ili oba jajnika.

Posle operacije, osobi možda i neće biti potrebno dalje lečenje, u zavisnosti od težine tumora. U slučaju da je u pitanju tumor niskog nivoa, pacijentkinji se ne odstranjuje jedan jajnik i jajovod na zdravoj strani i tako zadržava plodnost.

Rak jajnika stadijuma 1B ili 1C, nekada znači da će pacijentkinji u budućnosti možda biti potrebna hemioterapija i dodatna operacija.

Drugi stadijum raka jajnika

 

U drugom stadijumu, rak se širi sa jednog ili oba jajnika na druga područja karlice, ali ne i na udaljena mesta ili obližnje limfne čvorove.

Oblik 2A znači da se rak širi na jajovode, a 2B da zahvata i druge obližnje karlične organe. Pacijentkinji se odstranjuje materica, jajnici i jajovodi, kao oblik lečenja primenjuje se i hemioterapija.

Treći stadijum raka jajnika

 

U trećoj fazi bolesti rak se širi na druge delove abdomena, limfne čvorove ili oboje, ali ne i na udaljenija mesta u telu.

Stadijum 3A znači da se rak širi na limfne čvorove u blizini ili izvan karlice, 3B da se širi na peritoneum, membranu koja oblaže trbušnu šupljinu. Može dospeti i na limfne čvorove iza peritoneuma.

Oblik 3C označava da se rak širi na peritoneum i da je veći od jednog centimetra. Tumor može dospeti u ovoj fazi na jetru, slezinu ili limfne čvorove u abdomenu. Lekari često leče rak jajnika trećeg stadijuma na isti način kao i kancer u drugom stadijumu.

Hemoterapija, oboleli od raka, bolnica, Rak, Tumor, Kancer

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Jedina razlika jeste da je pacijentima u trećem stadijumu, možda potrebno više ciklusa hemioterapije i detaljno praćenje u cilju kontrole bolesti.

Četvrti stadijum raka jajnika

 

Ovo je faza kada se karcinom širi izvan abdomena i onda tumor metastazira.

Faza 4A znači da lekari mogu otkriti ćelije raka u tečnosti koja okružuje pluća, a faza 4B govori da se rak širi izvan abdomena i da može biti prisutan u limfnim čvorovima prepona.

Lekar će odrediti lečenje raka jajnika u četvrtoj fazi u zavisnosti od potreba pacijenta. Lečenje obično počinje hemoterapijom, a zatim operacijom. Ipak, stručnjak se može odlučiti za operaciju kao prvo sredstvo lečenja, pa potom za hemoterapiju.

Lekar može preporučiti i kombinaciju tretmana iz različitih kategorija, a može predložiti kombinovanje ciljane terapije sa imunoterapijom za pacijentkinje kod kojih drugi tretmani nisu dali rezultate.

Video: Zverev na strani svog prijatelja Novaka: Imao je vizu, zar ne? Sigurno ne bi putovao ovamo na sreću!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA