≫ 

U Urgentnom centru prvi put izvedena endoskopska operacija kičme: Minimalan rez, brz oporavak

Najsavremenom metodom u spinalnoj hirurgiji u Urgentnom centru KCS operisano je dvoje pacijenata

  • 0
hirurgija, operacija, operaciona sala, bolnica, lekari, pacijent, bolest

Foto:Ilustracija: Pixabay

U Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije prvi put je urađena endoskopska operacija kičme, a prvu takvu intervenciju u državnoj ustanovi u Srbiji izveo je tim srpskih hirurga koje je predvodio neurolog iz Nemačke, Kristijan Vojčehovski, piše Tanjug.

Najsavremenom metodom u spinalnoj hirurgiji u Urgentnom centru operisano je dvoje pacijenata, 55-ogodišnji muškarac i 30-ogodišnja žena.

Vojčehovski, specijalista spinalne hirurgije iz Berlina, došao je na poziv Ministarstva zdravlja kako bi srpskim kolegama preneo višedecnijsko iskustvo u izvođenju minimalno invazivne hirurške procedure.

- Spinalnom hirurgijom se bavim 25 godina, u početku je bilo teže, jer je reč o vrlo sofisticaranoj metodi - kaže Vojčehovski koji je prvi put u Beogradu, a kao edukator svoje znanje i iskustvo prenosi kolegama širom Evrope, Azije i drugih delova sveta.

- Danas imamo mnogo bolje uređaje, kamere, i mogućnost da izvedemo zahvat tako da pacijenti mogu istog dana da ustanu iz bolničkog kreveta i da se posle dan-dva vrate svakodnevnim aktivnostima.

Vojčehovski je operacije izveo uz asistenciju načelnika Odeljenja za hirurgiju kičmenog stuba Urgentnog centra Slaviše Zagorca koji kaže da u toj ustanovi u redovnu proceduru ulazi potpuno nova tehnika, kao i da je tendencija da se sve što može operiše endoskopski.

- Pre svega jer je mali rez, svega jedan centimetar, gubi se malo krvi, malo je oštećenje tkiva, a pacijent se veoma brzo vraća radnim aktivnostima - kaže Zagorac.

Navodi da ima mladih lekara koji su zainteresovani za tu metodu, kao i da je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja nabavljena najsavremenija oprema za endoskopsku hirurgiju.

- Ovo je prvi put da će ova metoda zaživeti u državnoj ustanovi. Uskoro treba da pređemo u novu zgradu, imamo kapacitete i mislim da smo spremni za tu vrstu hirurgije. Edukacije su, takođe, veoma važne, a napravili smo dobru saradnju, pre svega sa centrima u Nemačkoj. Profesor je želeo i uspeo da dođe i u vreme korone - kaže Zagorac.

Objašnjava da se endoskopijom operišu dve bolesti kičme, kod mlađih uglavnom hernijacije diskusa, a kod starijih stenoze ili suženje spinalnog kanala.

- Pacijenti osećaju bol, ako pritisak na živce traje dugo može da dođe do slabosti nogu, gubitka kontrole mokrenja... - objašnjava Zagorac.

Dodaje i da klasična operacija ostaje standard u pojedinim ustanovama.

- Nisu sve indikacije za endoskopiju, otvorena hirurgija će uvek imati mesto, to su kompatibilne tehnike - navodi Zagorac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA