≫ 

Dr Popadić objasnio koji imunitet duže traje – onaj stečen zaražavanjem ili vakcinacijom

Popadić je podsetio da izgradnja imuniteta počinje onog dana kada se vakcinišemo, ali traje pet, šest nedelja, dve do tri nedelje posle primljene druge doze

  • 13
Imunitet Foto: Pixabay

Profesor i epidemiolog Dušan Popadić je za RTS govorio o nastavku vakcinacije, kao i o dilemi o kojoj razmišljaju skoro svi - da li duže traje imunitet stečen zaražavanjem ili vakcinacijom?

- Jasno je da je korist od vakcinacije enormna, naročito u tim segmentima broja hospitalizovanih i broja preminulih - rekao je Popadić.

Epidemilog je savetovao da svi oni koji su primili dve doze i kojima je prošlo tri meseca od momenta kad su primili drugu dozu, trebalo bi da prime i treću, odnosno buster dozu.

prof. dr Dušan Popadić; foto screenshot RTS prof. dr Dušan Popadić; foto screenshot RTS

Što se tiče ljudi koji tek treba da se vakcinišu, Popadić je podsetio da izgradnja imuniteta počinje onog dana kada se vakcinišemo, ali traje pet, šest nedelja, dve do tri nedelje posle primljene druge doze.

- Tako da u ovom periodu od pet do šest nedelja oni nisu kompletno zaštićeni. Mogu da se zaraze i oni koji su primili treću dozu, ali po pitanju razbolevanja, odnosno teže bolesti ili smrtnog ishoda, oni su neuporedivo zaštićeniji nego oni koji nisu primili treću dozu ili oni koji do sada uopšte nisu vakcinisani - ističe Popadić.

Upitan koliko će trajati imunitet koji je stečen vakcinacijom, a koliko ako smo se zarazili, kaže da je na to teško odgovoriti, jer do proboja imuniteta dolazi i kod onih koji su preležali i kod onih koji su kompletno vakcinisani.

- Čini se da ipak bolje prolaze oni koji su kompletno vakcinisani, koji su primili prvu, drugu i treću dozu -u odnosu na one koji su samo jednom preležali kovid - napominje Popadić.

Video: Paunić: U Studentskoj poliklinici u januaru čak 20 puta više zaraženih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hector

    29. januar 2022 | 08:54

    "Čini se da bolje prolaze vakcinisani..."?!!! Naučno i argumentovano!

  • miki🇷🇸

    29. januar 2022 | 09:22

    Ja posle godinu dana prelezanog kovida juce imao 1200 antitela, pa sad vidize sta je bolje

  • Krlja

    29. januar 2022 | 10:27

    Ti si doktore strucan ili primas platu od szo???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA