• 0
 ≫ 

5 blagodeti crnog bibera za zdravlje: Olakšava disajne probleme i poboljšava probavu

 ≫ 

Biber je namirnica koja se često koristi kao začin, ali se malo zna o njegovim zdravstvenim prednostima

  • 0
Med i biber

Foto: Shutterstock

Jedna namirnica koju skoro svakodnevno koristimo u ishrani pravi je izvor zdravlja, a nutricionisti kažu da bi je, da smo svesni njenih blagodeti, i više koristili. Reč je o običnom crnom biberu koji svaka domaćica ima u kući.

Crni biber sadrži niz jedinjenja sa antibakterijskim, antimikrobnim, antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima koja povoljno utiču na očuvanje zdravlja.

Pošto obiluje fitohemikalijama sa lekovitim dejstvom, crni biber pomaže kod poboljšanja varenja hrane, kognitivne funkcije, a može da bude od koristi i kod gubitka telesne težine.

Smatra se da ova namirnica može da bude od pomoći kao dodatak redovnoj medicinskoj terapiji kod snižavanja visokog krvnog pritisaka, povoljno utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi, olakšava probleme sa disanjem…

1. Olakšava respiratorne probleme

 

Antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo crnog bibera mogu pomoći uz redovnu prepisanu terapiju i u lečenju respiratornih bolesti kao što su astma, otežano disanje, sinuzitis, ali i kašalj i prehlada.

Piperin u crnom biberu takođe može onemogućiti razvoj bakterija koje uzrokuju respiratorne infekcije.

2. Poboljšava kognitivne funkcije

 

Istraživanje objavljeno u časopisu "Food and Chemical Toxicology" 2010. godine pokazalo je da piperin u crnom biberu poboljšava kognitivne funkcije, štiti od neurodegeneracije i smanjuje oštećenje pamćenja kod pacova sa Alchajmerovom bolešću.

Začini, biber, mlevena paprika, tucana paprika, ljuto, namirnice, hrana

Foto: Pixabay

3. Reguliše nivo šećera u krvi

 

Studija objavljena u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", u SAD u 2016. otkrila je da piperin koji se nalazi u biberu pomaže u regulaciji metabolizma u mišićnom tkivu u stanju mirovanja, a to može pomoći dijabetičarima i olakšati gubitak viška telesne mase.

Druga studija objavljena u časopisu "Advances in Pharmacological Sciences" iz 2013. otkrila je da su antioksidansi u etarskom ulju crnog bibera bili od koristi u borbi protiv dijabetesa tipa 2.

4. Poboljšava probavu

 

Crni biber povećava produkciju i lučenje hlorovodične kiseline u želucu, što omogućava bolju probavu i varenje hrane. Veruje se da crni biber jača digestivni trakt, čime se smanjuje vreme potrebno za tranzit hrane.

5. Olakšava gubitak viška kilograma

 

Crni biber ima svojstva koja mogu da stimulišu metabolizam i utiču na povećanje produkcije toplote, što zajedno može dovesti do razlaganja viška masti.

Piperin koji se nalazi u ovoj namirnici takođe pojačava metabolizam i indukuje diferencijaciju masnih ćelija, što kao rezultat ima gubitak težine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok