Da li je osip na koži vašeg deteta znak za uzbunu: Mama otkrila kako da otklonite sumnju

Promene na koži nekada mogu da budu bezazlene, a nekada iziskuju hitan odlazak kod doktora

  • 0
Dete, osip, svrab Ilustracija; Foto: Shutterstock

Kad se detetu pojavi osip na koži, sasvim je normalno da roditelji zbog toga budu zabrinuti. U većini slučajeva, prva pomisao koja se javlja je strah od potencijalnog meningitisa ili septikemije. Oba stanja uglavnom su uzrokovana bakterijama i veoma su opasna po život.

Niki Jutkuz, mama i izvršna direktorka australijske organizacije za roditelje Tiny Hearts Education, dala je na Instagramu smernice o tome na šta bi trebalo obratiti pažnju kada roditelji sumnjaju da je u pitanju osip izazvan meningitisom.

- Ukoliko vaše dete ima osip, pritisnite čvrsto mesta na kojima se osip nalazi i držite tako dve sekunde, a zatim sklonite prste. Pogledajte da li je koža promenila boju. Ukoliko se boja ne menja, odnosno ostaje crvena, trebalo bi da što pre odvedete dete kod lekara - savetuje ova mama.

Ona je ujedno dodala da bledi osip menja boju usled pritiska, što je, kaže, dobro, ali bi trebalo paziti na sve druge zabrinjavajuće znake.

- Boja kože koja ne bledi ili se ne menja ni posle pritiska je alarm da bi dete što pre trebalo da pogleda lekar - upozorava ova mama, dodajući da bi to moglo da bude znak prisustva meningokoka, odnosno bakterije koja izaziva meningokokni meningitis.

Stručnjaci iz Fondacije za istraživanje meningitisa kažu da osip može da bude jedan od najjasnijih i najspecifičnijih znakova meningokoknog meningitisa i septikemije, rizičnog stanja koje prethodi sepsi.

Prema njihovim rečima, osip može izgledati drugačije na različitim tipovima kože - nekada je crven poput ujeda komarca, a nekada može se manifestuje ljubičastim mrljama na koži koje podsećaju na ujede buva. Alternativno, osip bi mogao da izgleda poput ljubičasto-crvenih modrica na koži.

Stručnjaci podsećaju da većina pacijenata sa meningitisom i septikemijom dobija osip, te da je to simptom koji nikako ne bi trebalo ignorisati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA