≫ 

Žene koje izgube ciklus pre 40. godine života vreba opasna bolest: Da li je hormon krivac?

Rana menopauza povećava rizik od demencije

  • 0
tužna žena, usamljenost, kiša, jesen Ilustracija; Foto: Shutterstock

Žene koje uđu u prevremenu menopauzu, pre 40. godine života, u većem su riziku da postanu dementne u odnosu na žene koje uđu u menopauzu između 50. i 51. godine života, pokazali su rezultati britansko-kineske studije.

Naučnici su analizirali podatke 153.291 žene u Velikoj Britaniji prosečne starosti 60 godina. Dijagnoza bilo koje vrste demencije (Alchajmerova bolest, vaskularna demencija) bila je povezana sa godinama ulaska u menopauzu.

Utvrđeno je da žene koje su ušle u prevremenu menopauzu - pre 40. godine života, imaju 35 odsto veću verovatnoću da će tokom života dobiti dijagnozu demencije. One koje su ušle u menopauzu pre 45. godine imale su 1,3 puta veću verovatnoću da će postati dementne pre 65. godine života.

Na kraju, žene koje su ušle u menopauzu posle 52. godine života imale su procentualno sličan rizik da postanu dementne kao i one kod kojih je menopauza nastupila između 50. i 51. godine života.

- Postoji nekoliko načina na koje žene koje prerano uđu u menopauzu mogu da smanje rizik od demencije - kaže dr Vending Hao sa Univerziteta Šandong u Kini.

- Rekreativno vežbanje, prestanak konzumiranja duvana i alkohola, održavanje normalne telesne težine, dovoljna količina vitamina D i, ako vam lekar preporuči, suplementacija kalcijuma, mogu da smanje rizik.

Horoskop, astrologija, devojka, žena, jesen, mesec, zodijak Foto: Pixabay

Istraživači su procenili da smanjenje nivoa estrogena posle menopauze može da bude uzrok povezanosti prevremene menopauze i demencije.

- Znamo da nedostatak estrogena na duge staze pojačava oksidativni stres, koji može da ubrza starenje mozga i da dovede do kognitivnog oštećenja - ističe dr Hao.

On dodaje da bi lekari trebalo pažljivo da prate sve simptome kognitivnih oštećenja kod žena koje uđu u menopauzu pre 45. godine života.

Demencija izaziva ozbiljne promene u mozgu, narušavajući sposobnost pamćenja i donošenja odluka. Najčešći oblik demencije je Alchajmerova bolest, a druga po učestalosti je vaskularna demencija. Obe se javljaju u starijoj životnoj dobi. Druge bolesti koje utiču na mozak takođe mogu da dovedu do demencije; kod nekih osoba demencija može da bude izazvana spletom više faktora.

Video: Direktor GAK Višegradska o povećanom broju rađanja beba i korona virusu kod njih i trudnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA