Prof. dr Dikić: Snažna poruka pobednice Pesme za Evroviziju 22 u vezi sa očuvanjem zdravlja

Da li pobednička pesma zapravo predstavlja poruku okretanja zdravom životnom stilu?

  • 5
Konstrakta, Ana Đurić Printskrin: RTS

Većina mojih članaka je posvećena zdravim životnim stilovima. Istovremeno, suština predavanja studentima počiva na objašnjavanju značaja fizičke aktivnosti, koju izreka „U zdravom telu zdrav duh” najbolje definiše.

A ovde se radi o pobedniku za pesmu koja će nas predstavljati na Evroviziji, koju je maestralno izvela Ana Đurić Konstrakta. Svojevremeno sam napisao knjigo o medicini u književnosti (Ordinacija doktora Faustusa  i na filmu (Kinoteka dr Frankenštajna, a ova kompozicija mi se čini kao idealna da je analiziram iz istog ugla.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

I da počnem od kraja pesme:

„Mens infirma in corpore sano

Animus tristis in corpore san

Mens desperata in corpore sano

Mens conterrita in corpore sano“

Što znači Slab um u zdravom telu, Tužna duša u zdravom telu, Očajan um u zdravom telu, Uplašen um u zdravom telu se može promeniti samo fizičkom aktivnošću, jer se potpuno blagostanje postiže fizičkim i mentalnim zdravljem. Zbog toga se u pesmi predlaže šetnja s psom:

„Letnjeg dana jarke boje

Suknje moje na mom telu, suknje moje, pas i ja

Šetamo nas dvoje, brojimo korake

Suknja ide oko noge moje, mi šetamo i to je sve

I ne mora bolje, srce samo kuca

Dajem poverenje, neka samo kuca

Dajem poverenje, neka kuca, neka dišem

Bože zdravlja, Bože zdravlja, Bože zdravlja“

Inače, Per Olf Astrand, švedski psiholog i pronalazač aerobnog testiranja je uvek govorio da oni koji ne mogu ili ne žele da vežbaju kupe psa, jer im je onda fizička aktivnost zagarantovana, čak i po lošem vremenu. Možda jedino treba obratiti pažnju na broj srčanih otkucaja, a ne dozvoliti da „samo kuca“, jer je doziranje fizičke aktivnosti suština zdravlja. Kako kaže naš profesor Slobodan Živanić - fizička aktivnost može da zameni mnoge lekove, ali nijedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost.

Međutim, pesma ima i socijalnu notu, jer ukazuje na to da umetnici i mnogi ljudi nemaju zdravstvenu knjižicu, što jeste posledica tranzicije i svega što nam se dogodilo tokom proteklih decenija. S druge strane činjenica da i oni koji imaju, često ne mogu da ostvare svoje pravo, pogotovo kada im treba specifična dijagnostika ili operacija. Sam nastup je svojevrstan performans, jer umetnica pere ruke tokom pevanja, što me podseća na najbolje performanse Dejvida Birna, frontmena Talking Heads-a, koji je svojim angažovanim pesmama uticao na čitave generacije. Možda je mnogima to prva asocijacija na Covid pandemiju i izrečene mere, ali mislim da je pesma ima mnogo širi značaj, jer ukazuje na neophodnost da na naše zdravlje više obraćamo pažnju, jer Konstrakta iznova pere ruke i ponavlja:

„A umetnica mora biti zdrava

Biti zdrava, biti zdrava

Biti zdrava, biti-biti-biti-biti zdrava

Biti zdrava, biti zdrava

Biti zdrava mora, mora, mora“

Time pesma dobija na magiji koja je verovatno i uticala na javno mnjenje da joj dodeli pobedu. Pravi performans mentalne superiornosti, zdrave pojave Konstrakte i umetničke provokacije.

Parafraza onoga što je govorio Dejvid Birn - što je bolji glas pevača, lakše je poverovati u ono što govori. Prava srpska utopija, nasuprot Birnove američke.

Video: Pobednica takmičenja Pesme za Evrovizju 22 Konstrakta: Nisam očekivala ovakav ishod

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    8. mart 2022 | 12:55

    Gej lobi nabacuju odavno...tačno se vidi...a i pesma nije normalna

  • Срб

    8. mart 2022 | 14:21

    Ко је све професор кукала му мајка

  • Steva

    8. mart 2022 | 13:25

    Kaze nije ocekivala da pobedi ,ta niko i nije.Da peva ne ume a da recituje jos manje.Sve ovo me podseca na film Tajvanska kanasta i cucim na damu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA