• 0
 ≫ 

Moć dremke: Popodnevni san jača koncentraciju i poboljšava raspoloženje, ali uz jedan uslov

 ≫ 

Dremanje popodne, kako tvrde stručnjaci koji se bave snom, može nam izoštriti fokus, ali i doprineti fizičkoj snazi

  • 0
San, spavanje

Foto: pixabay.com

O tome koliko i da li popodnevno spavanje ima prednosti ili mana odavno se vode polemike među stručnjacima.

Međutim, neke studije pokazale su da je zapravo popodnevni odmor uz dremanje vrlo koristan, ali ako je vremenski ograničen na pola sata.

Posle dugog spavanja popodne, od sat ili dva, uglavnom se budimo umorni. Ali, ukoliko odspavamo pola sata, iskustva, a i istraživanja tvrde da ćemo biti puni energije, odmorni i bolje raspoloženi.

Dremanje popodne, kako objašnjavaju stručnjaci koji se bave snom, može da izoštri fokus i koncentraciju, a studija iz 2009. utvrdila je da je ispitanicima koji su često spavali tridesetak minuta popodne koncentracija bila jaka posle buđenja, baš kao i ujutro, dok je kod onih koji nisu dremali ona opadala.

San je presudan za sposobnost učenja i mozga da obradi naučeno. Dremanje može da bude od pomoći da se nova saznanja "ukorene" u mozgu, ali i da pamćenje postane bolje.

Kratki odmor tokom dana daje fizičku snagu i energiju, pa se telo lakše nosi sa stresnim situacijama, pogotovo ako inače ne spavate dovoljno.

Najnovija istraživanja pokazuju da i popodnevno spavanje smanjuje stres i jača imunitet, opet najviše kod onih koje inače ne spavaju dovoljno.

Zato, kad god ste u prilici, odremajte popodne pola sata - vaš um i telo će vam na tome biti i te kako zahvalni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA