≫ 

Reumatske i autoimune bolesti pogađaju sve više ljudi: Žene na udaru oboljenja koje je preraslo u pandemiju

Prof. dr Dušan Stefanović, poznati reumatolog, bio je gost emisije Teorija zdravlja, gde je izneo zanimljive informacije o pandemiji reumatskih bolesti

  • 0

Danas, u takozvanom modernom vremenu, primetan je porast hroničnih nezaraznih bolesti u koje pored dijabetesa, insulinske rezustencije spadaju i reumatske bolesti.

Reumatske bolesti u suštini obuhvataju široku lepezu bolesti i stanja: bolna stanja sistema za kretanje, osteoartritise, bolove u leđima i vratu, tendinitise, burzitise, osteoporozu, giht, reumatoidni artritis, psorijazni artritis, reumatsku polimialgiju, fibromialgiju, druge autoimune bolesti kao što su skleroderma, Sjogenov sindrom, lupus, vaskulitisi, Lajmski artritisi.

Svako od nas oseća bol u zglobovima i mišićima s vremena na vreme. Kada se bol u zglobovima, vratu, leđima, kostima i mišićima ne razrešava onako kako bismo očekivali, kada je ozbiljan i uporan i traje više od nekoliko dana, potrebno je javiti se na pregled kod reumatologa.

Reumatolog je internista koji je dodatno obučen supspecijalista za dijagnostiku i lečnje bolesti mišićno-koštanog sistema i sistemskih autoimunih bolesti koje se jednim imenom obično nazivaju reumatske bolesti.

Upravo na ovu temu za podcast Teorija zdravlja govori prof. dr Dušan Stefanović, internista, reumatolog sa decenijskim iskustvom u radu.

- U poslednjih nekoliko decenije došlo je do poboljšanja otkrivanja razloga bolesti, terapija se unapredila i danas možemo da kažemo da su reumatske bolesti danas u u epicentru hroničnih, nezaraznih bolesti.

- One se mogu podeliti u tri velike grupe. Prva grupa su degenerativne reumatske bolesti koje se mogu u startu povezati sa životnim vekom, odnosno starenjem. Na te bolesti ne možemo uticati osim da malo olakšamo stanja ljudima. Druga grupa, možda i najveća, jesu metaboličke bolesti, gde spadaju dve najveće. Jedna je osteoporoza, gde imamo pandemiju kod žena u svetu, i druga bolest je giht, koji pogađa muškarce.

- Treća grupa, ne manje važna, jesu zapaljenske reumatske bolesti, gde spadaju sistemske bolesti tkiva koje drugačije zovemo i autoimune, gde spadaju artritisi, lupus, polimijezitis, sklerodermija i još nekoliko bolesti i one su ujedno i najkomplikovanije za lečenje - kaže prof. Stefanović.

Video: TEORIJA ZDRAVLJA #7: Bol je čovekov najbolji prijatelj, osim ako ne postane đavolji koktel

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA