• 0

Zovu ga "bolest kraljeva" i "kralj svih bolesti", a napada uglavnom muškarce

Kažu da, kada dođe kod tog bola, da je najjači bol u medicini i obično se dešava noću

  • 0

Iako postoji mnogo bolesti lakšeg i težeg tipa, jedna se izdvaja kao "kralj svih bolesti" Reč je o gihtu.

Giht je oblik upalnog artritisa koji se razvija kod osoba koje imaju visok nivo mokraćne kiseline u krvi. Ova kiselina može formirati igličaste kristale u zglobu i izazvati iznenadne, teške epizode bola, osetljivosti, crvenila, toplote i oticanja.

Za mnoge ljude, prvi simptom gihta je bol i oticanje palca – često nakon traume kao što je bolest ili povreda. Giht se takođe može pojaviti u drugom zglobu donjeg dela tela kao što je gležanj ili koleno. Naknadni napadi mogu se desiti i na drugim zglobovima, prvenstveno na stopalima i kolenima, pre nego što postanu hronični.

Giht obično pogađa jedan zglob u isto vreme, ali ako se ne leči, može uticati na mnoge zglobove. Bolovi u zglobovima koji su se rešili za nedelju do deset dana, mogli bi postati blaži, ali konstantni. Na kraju, netretirani giht može izazvati druge probleme. Tofi – bezbolne, ali izobličene kvržice kristala formirane od mokraćne kiseline mogu se razviti ispod kože oko zglobova.

Kristali takođe mogu da formiraju kamen u bubregu. Giht je povezan sa drugim ozbiljnim zdravstvenim rizicima kao što su visok krvni pritisak, dijabetes, hronična bubrežna bolest i kardiovaskularne bolesti.

- Za giht postoji tradicionalna sintagma "bolest kraljeva i kralj bolesti", a vezan je za populaciju gde se preteruje u ishrani. Postoje karikature kraljeva iz Francuske iz srednjeg veka, koji su živeli u velikim dvorcima i bili gojazni, a imali su otečen palac na nozi koji je pulsirao. Kažu da, kad dođe kod tog bola, da je najjači bol u medicini i obično se dešava noću. Smatra se da oko 10% ljudi u svetu boluje od gihta - objašnjava prof. dr Dušan Stefanović, internista reumatolog.

Video: Teorija zdravlja: Zašto sve više reumatskih i autoimunih bolesti pogađa ljude u Srbiji?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima