≫ 

Šta je noro virus od kojeg se odjednom više od 100 đaka razbolelo: Lako se prenosi, a leči samo na jedan način

Učenici iz jedne beogradske osnovne škole zaraženi su noro virusom

  • 6
Bol u stomaku, dete, dečak Foto: Shutterstock

Tokom rekreativne nastave u Sokobanji 137 dece iz OŠ “"Jovan Miodragović" iz Beograda i troje nastavnika dobilo je noro virus. Zbog tegoba osnovci i nastavnici prekinuli su rekreativnu nastavu i vratili se u Beograd.

Noro virus je virus koji izaziva takozvani stomačni grip. Bolest se može javiti više puta u toku života, a dobija se preko kontaminirane hrane ili pića, dodirivanjem predmeta i površina koji su kontaminirani noro virusom, kontaktom sa osobom koja je zaražena, kao i udisanjem čestica virusa iz sadržaja koji je obolela osoba povratila.

Noro virus je veoma zarazan i lako se prenosi.

Simptomi

Znaci zaraze noro virusom javljaju se od 24 do 48 sati posle kontakta sa patogenom, a u nekim slučajevima taj vremenski okvir je skraćen na 12 sati. Simptomi koji mogu da ukažu na infekciju noro virusom su povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, groznica, glavobolja, kao i bolovi u celom telu.

Ukoliko su povraćanje i dijareja izraženiji, to može da dovede do dehidratacije, što dodatno izaziva suvoću usta i osećaj vrtoglavice, a kod sasvim male dece još i razdražljivost, pospanost i plač bez suza.

Trajanje bolesti i lečenje

Infekcija norovirusom u proseku traje od 24 do 72 sata, a lečenje podrazumeva unos veće količine tečnosti i odmaranje. Farmaceutski lek ne postoji. Velika je greška davati pacijentima antibiotike, jer oni neće pomoći u saniranju ovog stanja.

Osobama koje nisu u stanju da unesu veću količinu tečnosti tokom trajanja infekcije neophodan je bolnički tretman.

Koliko dugo je pacijent zarazan po okolinu?

Osobe koje se zaraze noro virusom infektivne su od trenutka dobijanja prvih simptoma do najmanje tri dana posle ozdravljenja. Zato se preporučuje da osobe koje su bile inficirane noro virusom tri dana ne pripremaju hranu za sebe i svoje ukućane.

Prstenje, pranje ruku, lavabo, sapun, higijena, toalet, WC, česma, voda Foto: Telegraf

U nekim slučajevima moguće je da pacijent inficiran noro virusom bude zarazan i 14 dana posle ozdravljenja.

Mere prevencije

Pažljivo pranje voća i povrća, čišćenje prostora u kom se boravi, kao i redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom mogu da preveniraju infekciju noro virusom. Ukoliko delite životni prostor sa osobom koja je inficirana, odmah uklonite i operite vrućom vodom odeću koju pacijent koristi, redovno provetravajte prostorije i dezinfikujte površine i predmete preparatom na bazi hlora.

Video: Ako vam dete ima mokraću boje piva, temperaturu i žutu boju kože, testirajte ga na hepatitis

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ann

    23. maj 2022 | 19:04

    Ukinuti rekreativne. To nigde nema u svetu. Dati pola plate da bi dete otišlo da se razboli...

  • Lajla

    23. maj 2022 | 20:24

    Mene zanima zar niko vise ne pere ruke i sobom ne nosi dezinficijense i maramice za dezinfekciju. Ili je opet Vrag upleo svoje prste. Vec su nam primati servirali majmunske boginje. Treba opet prodavati kojekakve vakcine. Kako smo to postali kmetovi nekih, ne pametnijih, nego beskrupuloznijih umova?

  • Snežana

    23. maj 2022 | 18:26

    Ko kumuje ovim virusima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA