• 1

3 simptoma koji mogu da ukažu na infarkt: Naš kardiolog savetuje kako da pomognete sebi

Ukoliko osetite simptome koji su karakteristični za infakrt, a uz to spadate u rizičnu grupu - imate povišen pritisak, šećer i masnoće, razumno je pretpostaviti da taj bol može da bude srčanog porekla

 • 1
Žena, pidžama, srčani udar

Foto: Shutterstock

Jak bol u sredogruđu koji se širi ka vilici i "ide" u levu ruku tipični su simptomi infarkta miokarda.

Kako za Telegraf.rs kaže prof. dr Petar Otašević, upravnik Klinike za kardiologiju, ovi simptomi traju 20 do 25 minuta, i mogu, ali ne moraju da prođu kada bolesnik uzme nitroglicerin.

- Ali, ono što mi često viđamo su atipične prezentacije, pre svega kod starijih ljudi i kod žena - ističe prof. Otašević.

- One često imaju atipičnu prezentaciju infarkta miokarda, koja podrazumeva određeni tip probadanja u grudima, gubitak daha, a u nekim slučajevima dolazi do akutnog popuštanja srca, što se manifestuje otežanim disanjem.

Kad bi trebalo posumnjati na infarkt miokarda?

Ukoliko osetite simptome koji su karakteristični za infakrt, a uz to spadate u rizičnu grupu - imate povišen pritisak, šećer i masnoće, razumno je pretpostaviti da taj bol može da bude srčanog porekla, odnosno da može da bude infarkt miokarda.

Prof. Otašević savetuje šta bi trebalo uraditi u tom slučaju:

- Najbolje je pozvati Hitnu pomoć i ispričati lekarima simptome. Ono što nikako ne savetujem je da sami idete kod lekara, već da pozovete Hitnu pomoć. Lekar će proceniti kakvi su simptomi i ukoliko se radi o simptomima akutnog infarkta miokarda poslaće ekipu koja će uraditi EKG, koji predstavlja zlatni standard u dijagnostici infarkta.

Prof. dr Petar Otašević, kardiolog

Prof. dr Petar Otašević; Foto: Marko Jovanović

Sagovornik našeg portala ima još jedan koristan savet za pacijente:

- Ukoliko se najverovatnije radi o infarktu miokarda, onda je najbolje da uzmete 300 miligrama aspirina. Na taj način može doći do delimične razgradnje krvnog ugruška koji blokira krvni sud ili se bar taj krvni sud neće povećavati.

Prof. Otašević  ističe da ono što donekle komplikuje situaciju jeste to što bol u grudima ne mora da bude samo posledica akutnog infarkta miokarda; može da bude posledica cepanja aorte, to je najveći krvni sud u oragnizmu koji od srca praktično odvodi krv ka celom organizmu, može biti posledica embolije pluća...

Video: Miljko Ristić o potkovid eri i kako se mogu rešiti transplantacije na srcu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dare

  5. jun 2022 | 13:25

  Samo kašljite cim osetite ove siptome i pravac bolnica..

  6
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok