Bivša Mis Brazila umrla u 27. godini nakon rutinske operacije krajnika: Šta sve može da se iskomplikuje

Porodica Glejsi Koreire tvrdi da je došlo do lekarske greške tokom operacije koja je trebalo da bude rutinska, ali je završila komom ove 27-godišnje devojke

  • 0

Bivša pobednica izbora za Mis Brazila iz 2018. godine Glejsi Korija umrla je u 27. godini nakon operacije krajnika. Intervencija je dovela do moždane smrti, potom i do dva meseca u komi, navodi se u izveštajima.

Kako prenosi DailyStar, porodica preminule misice tvrdi da je bilo medicinskih propusta tokom operacije koja je trebalo da bude rutinska.

Kraljica lepote iz Make, u jugoistočnom Brazilu, umrla je 20. juna u privatnoj klinici nakon što je navodno pretrpela veliko krvarenje i srčani udar, samo nekoliko dana nakon operacije tonzilektomije.

Porodični sveštenik Lidijane Alves Oliveira je objasnio da je misica i posle pet dana kod kuće imala krvarenje.

Kada krajnici postanu problematični

Krajnici su limfno tkivo koje ima odbrambenu ulogu, funkcioniše kao filter koji zadržava bakterije i druge mikroorganizme i štiti nas od infekcija. Problemi sa krajnicima najčešće se javljaju u ranijem životnom dobu.

Problemi sa krajnicima najčešće se javljaju kao česte upale krajnika, česte upale ušiju, otežano disanje na nos, hrkanje pri spavanju, slabije napredovanjem kod dece, slabiji apetit. Ako se ne uklone, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Priprema za operaciju

Operacija krajnika spada u lakše, "rutinske" operacije. Kada se dijagnostikuje hronično zapaljenje krajnika i proceni se da je potrebna operacija, neophodno je uraditi kompletnu preoperativnu pripremu. Pošto ova operacije nije vitalna i hitna, pacijent se operiše samo kada nije u nekoj akutnoj infekciji.

Operacija se vrši u opštoj, klasičnoj endotrahealnoj anesteziji, koja je vrlo kratka i ne ostavlja nikakve posledice. Mogući rizik kod ove operacije je krvarenje, koje ako nije uočeno na vreme, može biti opasno. U rizike spadaju i infekcije i povreda mekog nepca.

Oporavak nakon operacije je čisto individualan, kod nekoga je kraći, a kod nekoga duži.

Postoperativni tok 

U postoperativnom toku pacijent ima bolove pri gutanju i pričanju, a moguće je da ima i povišenu temperaturu. Ovi problemi se rešavaju davanjem analgetika, koji smiruju bol i skidaju temperaturu.

Obično nakon operacije pacijent ima bol u grlu pri gutanju i pričanju. Zato u prvih sedam dana nakon intervencije uzima tečnu hranu. Dve nedelje nakon intervencije poželjno je da pacijent izbegava veće društvo jer je podložniji infekcijama.

Glejsi je krunisana za Miss Continentes Unidos Brasil (Miss United Continents Brazil) 2018. godine.

Bila je i preduzetnica koja se specijalizovala za trajnu šminku i radila je na redizajniranju areole dojke kod žena koje su bolovale od raka dojke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA