≫ 

9 benefita kajsija: Mali, ali moćan saveznik zdravlja

Pored toga što su neverovatno ukusne, kajsije su i prava riznica korisnih nutrijenata

  • 0
Kajsije Foto: Pixabay

Stiglo je leto, a sa njim i mnogima omiljeno voće - kasije. Ovo voće bogato je vitaminima A, C i B, karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima i mineralima.

Pored njihovom omamljujućeg ukusa koji osvežava, kajsije imaju niz prednosti za naše zdravlje, a ovo su samo neki od njih.

1. Čuvaju zdravlje kože

Zahvaljujući antioksidantima i vitaminu C, ovo voće je odlično i za kožu. Štite je od štetnih spoljnih uticaja i UV zraka, koji izazivaju trajna oštećenja.

Vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opekotina izazvanih sunčevim zracima.

2. Podstiču bolju probavu

Kajsije su izvor beta-karotena, luteina i neverovatno velikih količina vlakana, tako da su odlične za zdravlje creva.

kajsije kajsija Foto: Pixabay

3. Štite jetru

Pune vitamina C i E, dokazano je da snižavaju nivo jetrenih enzima, što zauzvrat, smanjuje neželjene upale. Veruje se da kajsije štite od bolesti jetre i oslobađaju bakterija koje mogu da prouzrokuju štetu. Njihov visok sadržaj vitamina takođe je od suštinskog značaja za rast i razvoj dece, piše Healthline.

4. Poboljšavaju zdravlje srca

Iako neće biti finalno rešenje, one su odličan način za održavanje zdrave ishrane i pomažu u zaštiti vašeg srca zahvaljujući visokom nivou beta-karotena, vitamina C, kalijuma, pa čak i vlakana. Vitamin C deluje na zaštitu srca od oštećenja, dok visoki nivo kalijuma snižava krvni pritisak, opuštajući krvne sudove i arterije.

5. Jačaju imuni sistem

Iz jedne male činije sa kajsijama unećete oko 50 odsto više od vašeg preporučenog dnevnog unosa vitamina A, koji je važan za održavanje dobrog vida, zdravog i uravnotežog imunog sistema i apsolutno je ključan za jačanje kognitivne funkcije.

Kajsije Foto: Pixabay

6. Riznica antioksidanata

Kajsije su savršen izvor antioksidanata, a ako ih jedete svakodnevno, rešićete se toksina nakupljenih preko dana.

7. Izvor kalcijuma i gvožđa

Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj deci. Decilitar i po prirodnog soka kajsije zadovoljava dnevne potrebe za beta-karotenom.

8. Pomaže kod mršavljenja

Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i tako podstiču rad metabolizma. Kajsije su odličan međuobrok za one koji su na dijeti jer brzo zastite, a nemaju puno kalorija.

9. Jača kosti

Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama. Bez dovoljno kalijuma, kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u organizmu, a kajsije i njega sadrže u velikoj količini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA