4 znaka da vašem organizmu nedostaju ugljeni hidrati

Iako se smatra da su odgovorni za nakupljanje viška kilograma, manjak ugljenih hidrata može naštetiti zdravlju

  • 0
Umor, nenaspavanost, žena, nesanica, kafa Foto:Shutterstock

U današnje vreme, ugljene hidrate mnogi smatraju neprijateljem zdravlja. Međutim, pored proteina, i ugljeni hidrati su podjednako važni.

Iako se smatra da su odgovorni za nakupljanje viška kilograma, manjak ugljenih hidrata može naštetiti zdravlju.

Nutricionista Nikola Ludlam-Rejn se slaže da treba izbaciti procesuirane ugljene hidrate, ali svakako ne sve. Ugljeni hidrati su "gorivo" koje je organizmu potrebno da se kreće i mozgu da razmišlja.

Dakle, ako izbegavate ugljene hidrate možete očekivati probleme, a evo koji simptomi otkrivaju da vam nedostaju u organizmu, piše Healthy eating.

1. Manjak energije

- Ako potpuno smanjite unos ugljenih hidrata, verovatno ćete primetiti da imate manje energije - navodi nutricionista.

Iako naš organizam može koristiti i druge stvari za energiju, ugljeni hidrati će je brže obezbediti, pa će i organizam bolje funkcionisati.

2. Umor

Mozgu je potrebna glukoza kako bi pravilno funkcionisao. A kada ne konzumirate dovoljno ugljenih hidrata, možete se naći u lošem raspoloženju, a koncentracija će biti "u minusu". Uz proteine, oni će pomoći proizvodnji triptofana, koji se pretvara u serotonin, poznatiji kao hormon sreće.

Prema aktuelnim podacima, Turci najređe koriste bolovanje Foto: Shutterstock

3. Loše varenje

Kada eliminišete previše ugljenih hidrata, vašem organizmu nedostaju važni izvori vlakana u ishrani. Tu spadaju sveže voće, mahunarke i žitarice sa celim zrnom. Vlakna su od suštinske važnosti za dobro varenje, da ne pominjemo kontrolisanje šećera u krvi i holesterola.

Ukoliko imate problema sa stomakom ili problema sa varenjem, razmislite o povećanom unosu zdravih ugljenih hidrata bogatih vlaknima.

4. Osećaj ošamućenosti

Nutricionista savetuje da bi pad koncentracije i blaga ošamućenost mogli da budu posledica nedovoljnog unosa ugljenih hidrata.

- Jedan od znakova da izbacujete previše ugljenih hidrata iz ishrane jeste smanjena mentalna aktivnost - zaključuje nutricionista Ludlam-Rejn.

Video: Umerenost u ishrani sa Natašom Kandić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA