Nameštanje atlasa: Ko sme da izvodi ovaj zahvat, kome se nikako ne preporučuje

Atlas je prvi vratni pršljen i nalazi se ispod lobanje, tj. nosi lobanju. Svojim položajem je veoma značajan, jer pokriva vitalno područje kičmene moždine

  • 1
Atlas Foto: Shutterstock

Milan Đ. je u privatnoj klinici bio na tretmanu kod kiropraktičara radi nameštanja prvog vratnog pršljena (atlasa). Tokom tretmana se ukočio i nije više mogao da se kreće. Potom mu je na Institutu konstatovana fraktura 1. vratnog pršljena, usled čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u veštačku komu.

Nažalost, Milan Đ. je preminuo u subotu, 9. jula.

Šta je atlas?

Atlas je prvi vratni pršljen i nalazi se ispod lobanje, tj. nosi lobanju. Svojim položajem je veoma značajan, jer pokriva vitalno područje kičmene moždine. Izmeštanjem atlasa može doći do raznih komplikacija, komunikacija mozak - periferija nije dovoljno dobra i usled toga dolazi najpre do energetskog disbalansa, kao i fiziološke promene koja može biti trajna.

Izmeštanje atlasa može nastati rođenjem, prilikom padova, povreda i trauma, usled saobraćajnih nezgoda, kao i zbog dugogodišnjeg nepravilnog držanja tela i glave.

Ko sme da radi nameštanje atlasa?

Ovaj zahvat može da radi isključivo tzv. specijalista za atlas, koji je stekao diplomu za to nakon već završenog Medicinskog fakulteta ili sticanja zvanja strukovnog fizioterapeuta.

Atlas se vraća na prirodno mesto metodom nameštanja koja se zove atlasprofilaks (atlasprofilax), a tu metodu je Rene Claudius Schumperliu osmislio 1993. godine. Od 1996. se primenjuje u više od 30 zemalja u svetu. Atlasprofilaks je sigurna metoda za nameštanje atlasa, to jest vraćanja atlasa u njegovo prirodno ležište.

foto Pixabay foto Pixabay

Na pitanje šta može krenuti u neželjenom pravcu prilikom nameštanja atlasa,  strukovni fizioterapeut V. Z. odgovara da pogurani pršljen može da ode u stranu i povredi kičmenu moždinu. Zato posebno ističe ko je kompetentan da izvodi ove zahvate:

- Ovo mogu da rade samo stručni kiropraktičari, kojih je veoma malo i koji su išli na doškolovavanje. Kiropraktičari su kod nas u zemlji malobrojni, a ljudi ne treba da se usuđuju da odu kod bilo koga i povere mu svoje zdravlje - rekla je za

Kod nas to ne postoji, studira se u Hrvatskoj ili u inostranstvu - rekla je za Telegraf V. Z.

Kako izgleda nameštanje atlasa?

Na isto pitanje, ko sme da se bavi nameštanjem atlasa, odgovor nam je dao i Lazar Janković, strukovni fizioterapeut. On napominje da u Srbiji kiropraktika kao naziv zvanično ne postoji, već se zove manuelna manipulacija zglobova.

- Time može da se bavi doktor i strukovni fizioterapeut, odnosno mi možemo da završimo kiropraktiku. Postoje dve metode, engleska i italijanska škola. Kod nas se to zove obuka ili usavršavanje tehnika manuelne manipulacije, a naš narod to zove kiropraktika.

On dalje nastavlja da objašnjava kako izgleda sama procedura.

- Tehnika je sasvim bezbolna i neagresivna, znači glava, tj. vrat se odvodi u krajnji pokret koji može i samo se, da tako kažem "pogura" još malo preko granica tog maksimalnog. Jedino što tu može malo da zaboli jeste mišić i, naravno, čuje se pucanj, kao kad pucamo prste. Dešava se oslobađanje pritiska u samim zglobovima, u ovom slučaju spoj glave i vrata, prvi i drugi vratni pršljen, i sam spoj glave sa njima. Da bi se sve to ostvarilo, mora da se nameste prsti kako treba, pod same pršljenove da bi se isključivo oni tretirali - kaže Janković i dodaje:

- Ovo ne sme da se radi kod nekoga ko ima osteoporozu, ne sme sa radi kod nekoga ko ima osteofite nikako, jer može neki fragment da pukne i onda napravi haos kao npr. da se zarije u nerv i onda to nije dobro.

Za tragičan ishod tretiranja atlasa kaže da je to gotovo neverovatno, ali da postoji mogućnost da je postojala neka naprslina, povreda, osteoporoza kao glavni faktor ili je eventualno toliko velikom silom to urađeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Stefan

    17. jul 2022 | 14:02

    Jedna ispravka covek iz Balans Medike je zavrsio kurs Atlas profilaksa i ubio je coveka, Atlas profilaks je jedna pogubna sekta koja hara Srbijom i bivsim republikama Jugoslavije trazeci zrtve za njihove atlasa profilaks lazne diplome koje kostaju 20 hiljada eura a pritom im nije bitno kome ih prodaju.Jedan od laika koji je naseo je neki profesor iz balanas medike koji pritom nije ni kiroprkaticar i kao rezultat se desilo to sto se desilo, dok Simperli i ekipa puni dzepove od laznih diplomica nas narod kao posledica laika koji se uca na nama umire!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA