≫ 

Naučnici odgovaraju na pitanje da li svakodnevna konzumacija avokada pomaže u smanjenju holesterola

Studija je obuhvatila više od 1.000 učesnika i podrazumevala je konzumiranje jednog velikog avokada dnevno tokom šest meseci

  • 0
Avokado Foto:Pixabay

Skoro 40 odsto Amerikanaca živi sa visokim nivoom holesterola, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ovo ih dovodi u opasnost od srčanih bolesti i moždanog udara - dva vodeća uzroka smrti u SAD.

Novo istraživanje objavljeno ovog meseca u časopisu "Journal of the American Heart Association" ispitalo je da li jedenje jednog avokada dnevno može uticati na nivo holesterola, a prenosi "Healthline".

Istraživači su otkrili malo, ali primetno smanjenje ključnih nivoa holesterola.

- Iako jedan avokado dnevno nije doveo do klinički značajnog poboljšanja abdominalne masti i drugih kardiometaboličkih faktora rizika, konzumacija jednog avokada dnevno nije rezultirala povećanjem telesne težine - kaže autor studije Džoan Sabate, profesor na Univerzitetu Loma Linda Univerzitetu, navodi se u saopštenju.

Studija je obuhvatila više od 1.000 učesnika i osmišljena je da testira da li će konzumiranje jednog velikog avokada dnevno tokom šest meseci u raznolikoj grupi od oko 1.000 ljudi sa povišenim obimom struka smanjiti masnoću na stomaku u poređenju sa onima koji to nisu praktikovali.

Istraživači su učesnicima dali pisana uputstva koja opisuju kako da iseku, uklone košticu i ogule avokado, kao i da serviraju ideje i recepte koji sadrže avokado. Nije dato nikakvo dodatno savetovanje o ishrani ili smernice. Grupa koja je svakodnevno dobijala avokado zvala se Grupa za ishranu sa avokadom; druga grupa koja je nastavila svoju uobičajenu ishranu zvala se Grupa za uobičajenu ishranu.

Sabate i tim su otkrili da je grupa koja je svakodnevno jela avokado doživela "neobična, ali nominalno značajna smanjenja ukupnog i LDL holesterola u poređenju sa grupom na uobičajenoj ishrani. Oni su istakli da vlakna u avokadu mogu doprineti nižim nivoima holesterola. Razlike između grupa u ukupnom holesterolu i LDL-C u skladu su sa uočenim razlikama u dijetalnim vlaknima između grupa, napisali su autori, ističući da jedan avokado može imati oko 3,3 grama rastvorljivih vlakana.

Ostala merenja koja su uključivala telesnu težinu, indeks telesne mase (BMI) i insulin bila su slična između grupa.

Avokado i limun Foto-kolaž: Pixabay

- LDL je takođe poznat kao loš holesterol koji može da stvori plak u krvnim sudovima tela - rekla je za "Healthline" Ašita Dvivedi, kardiolog u bolnici Lenok Hill u Njujorku i dodala da nakupljanje plaka u arterijama srca ili vrata može dovesti do srčanog i moždanog udara.

On je naglasio da uočeno smanjenje holesterola nije bilo dovoljno značajno da poboljša zdravlje srca. Dvivedi smatrao da je studija zanimljiva, ali priznaje da su dijetetske studije teške za sprovođenje.

- Ova studija je testirala jednostavnu hipotezu za koju se činilo da nije napravila klinički značajne promene umerenog, održivog i uravnoteženog načina života koji je zapravo ključ je dobrog zdravlja.

Da biste ostali zdravi, potrebno je nekoliko koraka

- Za mnoge ljude bilo bi sjajno kada bi primenili jednostavan korak kao što je jedenje jednog avokada dnevno; mogao bi značajno smanjiti nivo LDL. Međutim, ne postoji nijedna magična pilula za dobro zdravlje srca - rekao je Mihael Čan, kardiolog u "Providence St. Jude Medical Center-u" u južnoj Kaliforniji.

On je istakao da se ključ za održavanje zdravlja srca svodi na fokusiranje na osnove koje uključuju:

  • Zdrava ishrana
  • Redovne kardiovaskularne vežbe
  • Izbegavanje pušenja i značajnog unosa alkohola

- Studija je pokazala da jednostavno dodavanje jednog velikog avokada dnevno u vašu ishranu tokom šest meseci ne čini značajnu razliku u smanjenju ukupnog nivoa telesne masti i ima minimalan uticaj na nivo ukupnog holesterola i LDL holesterola - kaže Čan.

Čan je preporučio ishranu bogatu povrćem i voćem kako bi se održao zdrav nivo holesterola. Ovo uključuje mahunarke kao što su sočivo, lima pasulj, soja i pasulj, kao i žitarice od celih žitarica poput ovsene kaše, heljde i ječma.

Čan je rekao da nemasni proteini poput ribe sa visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina takođe mogu da pomognu.

Video: Da li i vaša maca voli ovu poslasticu? Možda se i primiri nakon sočnog zalogaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA