Bebe i deca posle kovida mesecima imaju povišenu temperaturu: Evo šta kažu pedijatri

Kad je neophodno odvesti dete na pregled i koja temperatura je razlog za brigu za Telegraf.rs odgovara pedijatar dr Dejan Jonev

  • 1
beba, dete, temperatura, bolest Ilustracija; Foto: Shutterstock

Infekcija korona virusom ne zaobilazi ni najmlađe, a roditelji beba i male dece sve češće prijavljuju povišenu temperaturu kod mališana mesecima posle preležanog kovida-19.

Mnogo je i onih koji traže savete na društvenim mrežama, deleći iskustvo koje imaju sa bebama i decom.

Prenosimo jedno od njih:

- Da li je normalno da beba starosti 11 meseci već pet meseci ima temperaturu između 37 sa 1 i 37 sa 6? U prvih šest meseci života povremenim merenjem temperature beba je imala u proseku 36 sa 6, zatim je dobila koronu, od simptoma samo curenje nosa i povišenu temperaturu par dana do 38 sa 3. Od tad smo češće merili temperaturu, jer nam se malo činilo da je vruća i svaki put je temperatura bila od 37 sa 1 do 37 sa 6, bez ikakvih drugih simptoma.

Zabrinuta mama je navela da se u više navrata obraćala pedijatrima.

- Troje njih mi je reklo da je to sada normalna temperatura svuda u svetu i da jedva čekaju da se to i kod nas prizna. S druge strane, imam i mišljenje jednog pedijatra koja je rekla da to nije normalno i da treba ispitati. Sada sam počela da vodim „dnevnik temperature“, pa ću se kroz par dana javiti doktorki koja je rekla da je temperatura iznad 37 povišena temperatura – napisala je mama, zatraživši još neko stručno mišljenje.

Pedijatar Dejan Jonev za Telegraf.rs kaže da je temperatura do 37 sa 8 normalna temperatura za decu.

- Ukoliko temperatura ne prelazi te vrednosti, roditelji nemaju razloga za brigu – kaže dr Jonev za Telegraf.

On, takođe, podseća da bi temperaturu trebalo skidati tek kada pređe vrednosti 38 sa 5.

- To je zvaničan stav, ali bi roditelji trebalo da znaju da bi, čim izmere detetu te vrednosti temperature, trebalo da ga odvedu kod lekara. Pedijatar će ispitati da li je dete pod infekcijom i koju terapiju bi trebalo da dobije – ističe dr Jonev.

Pored povišene temperature, od velike je važnosti da roditelji prate da li je kod deteta došlo do još nekih promena: da li slabije jede, da li uzima dovoljno tečnosti, da li je raspoloženo ili ne...

Takođe, trebalo bi obratiti pažnju i na to da li je dete previše obučeno i pokriveno.

Pedijatri podsećaju da sasvim mala deca nemaju u dovoljnoj meri razvijene izvodne kanaliće lojnih žlezda, pa je opasno da budu previše zagrejana zbog garderobe i pokrivanja.

Video: U kovid bolnici u Batajnici 203 pacijenta, 7 na respiratoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • arte

    9. avgust 2022 | 10:16

    U normalnim državama se temperatura i ne skida, već se dozvoli organizmu da se sam izbori sa bolesti. Temperatura uništava viruse i bakterije. Samo kod nas djele ljekove kao bonbonice, pumpaju djecu otrovima od ranog djetinjstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA