Istraživanje upozorava: Srbi ne spavaju zbog strahova i loših misli

Čak 78 odsto Evropljana teško uspeva da prespava noć, upozorava istraživanje koje je obuhvatilo više od 30.000 ispitanika u 15 zemalja, među kojima je i Srbija

  • 1
Nervoza, nesanica, jutro, buđenje Foto: Shutterstock

Spavanje je osnovna ljudska potreba, poput vode i hrane. Trećinu života provodimo u snu i to je dragoceno vreme za naše telo da se okrepi i obnovi. Nedovoljno sna u dužem vremenskom periodu može ozbiljno ugroziti i trajno narušiti naše celokupno zdravlje. Otuda brine što tek svaki peti Evropljanin noću spava bez prekida, a svaki treći upozorava da sada spava lošije nego pre pandemije kovida-19.

Najviše muke sa snom imaju Belgijanci, njih 46 odsto tvrdi da spavaju loše. Slede Britanci među kojima osam procenata provodi besane noći, a 35 odsto spava loše.

Kada je Srbija u pitanju, na loš san se žali čak 29 odsto građana, što je ispod evropskog proseka koji iznosi 35 procenata. Sa druge strane, najbolje u Evropi spavaju Holanđani, njih čak 72 procenta svoj san opisuje kao dobar.

Nesanica, istraživanje FOTO: STADA Health report

Svakodnevni problemi, anksioznost i finansijske brige Evropljane drže budnim

Žene u Evropi češće leže budne misleći o problemima, njih 38 procenata u odnosu na 29 odsto muškaraca. Svakodnevne brige najčešće remete san Poljacima i Špancima. Ne zaostaju ni građani Srbije od kojih 34 procenta ne može da spava zbog svakodnevnih problema, a čak 31 odsto zbog strahovanja i loših misli, što je iznad evropskog proseka.

Anksioznost ipak najviše muči Italijane, pa je skoro polovina njih noću budna zbog strahova i osećaja zebnje. Četvrtina Portugalaca ne spava zbog brige o novcu, a 21 odsto  Britancima san remete urinarni problemi. Nemcima smeta buka koja dolazi iz okoline, dok Francuzima i Holanđanima san narušava hrkanje partnera.

Predrasude protiv lekova za spavanje

Evropljani su podeljeni kada su u pitanju preparati za spavanje, pokazuje Štadino istraživanje. Uprkos lošem snu, pilule ili kapi za spavanje odbija više od pola Evropljana i jednako toliko građana Srbije. Još izričitiji su Holanđani, Česi, Rumuni  i Austrijanci .

Najveći protivnici preparata za spavanje su građani Kazahstana, njih čak 69 odsto.

Strah od moguće zavisnosti od ovih preparata posebno je naglašen kod Čeha i u Kazahstanu. Očekivanje neželjenih nuspojava sprečava 13 procenata Evropljana da uzima tablete za spavanje, a ideja o kupovini pomenutih proizvoda posebno je neprijatna građanima Austrije 22 odsto i Belgije 18 odsto.

U isto vreme druga polovina Evropljana 47 odsto svesrdno podržava upotrebu preparata za spavanje. Prednjače Španci, Italijani i Poljaci. U Srbiji čak 47 procenata građana pomenute preparate smatra korisnim, među kojima četvttina ističe da bi ih koristili isključivo uz preporuku lekara.

Proizvodi na bazi CBD-a najpopularniji među evropskom omladinom

Interesovanje za preparate za spavanje na bazi CBD-a, umirujućeg sastojka ekstrahovanog iz listova ženske biljke konoplje, snažno korelira sa godinama. Među Evropljanima starijim od 55 godina, njih 42 procenta mogu da zamisle da koriste ove preparate, dok je taj procenat znatno viši kod onih od 18 do 34 godine i iznosi 55 odsto. Strah od moguće zavisnosti najčešći je razlog za oprez prema proizvodima na bazi CBD-a, baš kao što je to slučaj sa svim ostalim preparatima za spavanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jana

    7. septembar 2022 | 15:08

    otkako spavam na medicinskom jastuku za spavanje ni stresa ni nervoze,a ni glavobolje,u toku noći spavam kao top.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA