8 razloga da jedete beli luk: Kako podići imunitet pred nastupajuće hladne dane

Zdravstvene prednosti belog luka koristile su kineske, egipatske i rimske civilizacije

  • 0
Kalenić Pijaca Foto: Nikola Tomić

Da li ste znali da prosečna osoba konzumira dva kilograma belog luka svake godine?

Hiljadama godina, pre nego što je ovaj začin korišćen za aromatizaciju naših omiljenih jela, korišćen je kao medicinski tretman u drevnim kulturama. Zdravstvene prednosti belog luka koristile su kineske, egipatske i rimske civilizacije, o čemu postoji značajna dokumentacija.

Pokazalo se da konzumacija belog luka ima brojne zdravstvene prednosti za telo, a stručnjaci sada shvataju da su jedinjenja sumpora u belom luku primarni uzrok njegovog blagotvornog dejstva na naše zdravlje.

Rezanjem, seckanjem ili drobljenjem lukovica belog luka, hemikalije tio-sulfinita u njima se pretvaraju u alicin, supstancu koja je odgovorna za sva dobra svojstva belog luka.

Beli luk, đumbir, namirnice, ljuto, hrana, povrće Foto: Pixabay

1. Može da pomogne u jačanju imuniteta

Imunitet vašeg tela je ono što ga sprečava da se razboli, a takođe pomaže u borbi protiv bolesti kada situacija to zahteva. Beli luk jača imuni sistem i pomaže u sprečavanju prehlade i virusa gripa.

Deca dobiju šest do osam prehlada svake godine, dok odrasli obole od dva do četiri puta. Jedenje sirovog belog luka može da vas zaštititi od prehlade. Jedenje dva seckana čena belog luka svaki dan može da vam pomogne da se zaštite.

2. Može da pomogne u smanjenju visokog krvnog pritiska

Moždani udari i srčani udari su dva od najznačajnijih zdravstvenih problema širom sveta. Visok krvni pritisak je značajan faktor rizika za srčana oboljenja i uzrok je 13,5 odsto smrtnih slučajeva širom sveta. Beli luk je začin koji treba uključiti u ishranu za one koji pate od visokog krvnog pritiska ili hipertenzije. Međutim, čak i ako niste ljubitelj belog luka, uzimanje suplemenata belog luka će vam i dalje doneti zdravstvene beneficije kao što su snižavanje visokog krvnog pritiska, lečenje groznice i još mnogo toga. Jedenje oko četiri čena belog luka svakog dana može da vam pomogne. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate bilo kakve suplemente.

3. Može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola

Holesterol je masna komponenta u krvi. Postoji "loš" LDL holesterol i "dobar" HDL holesterol, a previše LDL holesterola i nedovoljno HDL holesterola može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Pokazalo se da beli luk može da snizi nivo ukupnog holesterola za od 10 do 15 procenata, a da ne utiče na nivo dobrog holesterola. Ako imate porodičnu istoriju srčanih bolesti ili patite od srčanih oboljenja, trebalo bi da razmislite o dodavanju belog luka u svoju ishranu, natavno, uz konsultaciju sa lekarom.

Beli luk Foto: Pixabay

4. Može da doprinese zdravlju debelog creva

Prema istraživanju, konzumiranje svežeg belog luka može da pomogne u smanjenju rizika od raka debelog creva. Prema Studiji zdravlja žena u Ajovi, žene koje su redovno jele beli luk sa drugim povrćem i voćem imale su 35 odsto manje šanse da dobiju rak debelog creva. Međutim, istraživači se slažu da je potrebno više studija u ovoj oblasti, prenosi "Spice World Inc". 

5. Ima svojstva prirodnog antibiotika

Beli luk sadrži alicin, bioaktivni antibiotik koji može da pomogne u borbi protiv infekcija i bakterija. Pokazalo se da ekstrakti belog luka potiskuju rast elemenata gljivica, elemenata protozoa, virusnih infekcija, brojnih bakterija.

6. Može da sprečiti Alchajmerovu bolest i demenciju

Beli luk ima visoke antioksidante, koji pomažu u sprečavanju bilo kakvog oksidativnog oštećenja u vašem telu. Ova antioksidativna svojstva mogu da pomognu u prevenciji određenih kognitivnih bolesti poput demencije i Alchajmerove bolesti. Međutim, uzimanje visokih doza suplemenata belog luka ne znači da ćete biti imuni na bolest. Povoljna zdravstvena svojstva belog luka mogu samo donekle da poboljšaju zdravlje.

Beli luk Foto: Pixabay

7. Može da poboljša atletske performanse

Ovaj sastojak je jedan od najranijih dostupnih pojačivača performansi. Beli luk se koristio u starim danima da bi ublažio umor i povećao radno vreme i izdržljivost radnika. Jeli su ga i grčki olimpijski sportisti kako bi poboljšali svoje atletske performanse.

8. Može da pomogne u detoksikaciji tela

Detoksikacija je proces oslobađanja od materija koje ne pripadaju telu. Svakodnevno smo izloženi širokom spektru hemikalija i jedinjenja koja  mogu biti štetna za telo. Beli luk je dobar za detoksikaciju, koja podstiče proizvodnju glutationa pomoću različitih enzima jetre. Takođe obezbeđuje i druge važne komponente za detoksikaciju, uključujući višestruka bioaktivna jedinjenja selena i sumpora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA