Ima ih stotinu, a ovo su samo 3 razloga da svakoga dana pojedete jednu jabuku

Svakog 21. oktobra od 1990. godine obeležava se Svetski dan jabuka

  • 3
foto Pixabay foto Pixabay

Poznata je izreka: "Jedna jabuka na dan tera doktora van". Pojam zdravlja, ova voćka je veoma cenjena i uvek prisutna u svakodnevnoj ishrani.

Dostupne su tokom cele godine, ima ih crvenih, žutih, zelenih, slatkih, kiselih... čak oko 8.000 sorti.

Svakog 21. oktobra od 1990. godine obeležava se Svetski dan jabuka; nastao je u Velikoj Britaniji da bi se javnost upoznala sa sortama, kulturom i istorijom jabuke.

Jedna jabuka srednje veličine od oko 200 grama sadrži 104, 28 grama ugljenih hidrata, pet grama vlakana, 10 odsto dnevne vrednosti citamina C, šest odsto dnevne vrednosti bakra, pet odsto dnevne vrednosti kalijuma, četiri odsto dnevne vrednosti vitamina K, a ista porcija obezbeđuje od dva do pet odsto dnevne doze vitamina E, B1 i B6, navodi "Healthline.com".

Jabuke su i bogat izvor polifenola, važne grupe antioksidanata.

Da biste izvukli maksimum iz jabuka, jedite ih sa korom jer sadrži polovinu vlakana i većinu polifenola.

Mnogo je prednosti koje jabuka ima po zdravlje organizma, a ovo su samo neke od njih.

Mogu podržati gubitak težine

Veoma bogate vlaknima i vodom, jabuke daju osećaj sitosti, što je od pomoći u mnogim strategijama za gubitak težine. Ovo, zauzvrat, može dovesti do smanjenja unosa energije, kako pokazuju studije.

U jednoj studiji, jedenje celih jabuka povećalo je osećaj sitosti do četiri sata duže od konzumiranja jednakih količina pirea ili soka od jabuke. Cele jabuke smanjuju pražnjenje želuca, a istraživanja takođe sugerišu da unos jabuke može značajno smanjiti indeks telesne mase (BMI), faktor rizika za srčana oboljenja u vezi sa težinom.

Zanimljivo je da polifenoli jabuke takođe mogu imati efekte protiv gojaznosti.

Mogu doprineti zdravlju srca

Studije ukazuju da su jabuke u vezi sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Jedan od razloga može biti taj što sadrže rastvorljiva vlakna, koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi.

Takođe, jabuke nude polifenole, a neki od njih, kao što je epikatehin, mogu sniziti krvni pritisak. Flavonoidi mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti snižavanjem krvnog pritiska, smanjenjem oksidacije LDL holesterola i smanjenjem ateroskleroze, nakupljanja plaka u arterijama.

Mogu poboljšati zdravlje creva

Zahvaljujući pektinu, vrsti vlakana koja deluje kao prebiotik, jabuke hrane crevnu mikrobiotu, dobre bakterije u crevima, koje dalje utiču na opšte stanje organizma.

Pošto se dijetalna vlakna ne mogu svariti, pektin stiže do debelog creva netaknut, podstičući rast dobrih bakterija. Posebno poboljšava odnos Bacteriodetes i Firmicutes, dve glavne vrste bakterija u crevima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    21. oktobar 2022 | 10:48

    Čist ottov ako su prskane.. Ovo vredi samo ako su ne prskane..

  • Pa

    21. oktobar 2022 | 10:33

    Je zbog toga prskaju 24h, da bi je što više zatrovali. Ma dajte, šta danas ima zdravo, kad nas ubi farmako-mafija

  • Bane

    21. oktobar 2022 | 10:47

    Više štete nego koristi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA