≫ 

"Jabuka na dan doktor iz kuće van": Eksperti objašnjavaju da li je ovo tačno

Flavanol se takođe nalazi u crvenom vinu i crnoj čokoladi

  • 0
jabuka, voće Foto: Pixabay

Stara izreka koja glasi "jabuka na dan - doktor iz kuće van" je zapravo istina, a doktori imaju i objašnjenje.

Istraživači kažu da svakodnevna konzumacija jabuka, bobičastog voća i čaja može da unapredi zdravlje srca.

Stručnjaci su istražili podatke iz 157 nasumičnih kontrolisanih studija i 15 studija o zdravstvenim prednostima flavanola, bioaktivnog jedinjenja koje je dobro za zdravlje srca, prenosi "Nypost".

Mnoge prethodne studije su pokazale da ovo jedinjenje pomaže u održavanju blagostanja i sprečavanju bolesti, pa su stručnjaci utvrdili da je to "najjači kandidat" za proučavanje.

Flavanol se takođe nalazi u crvenom vinu i crnoj čokoladi koji takođe mogu da poboljšaju krvni pritisak i holesterol, kao i šećer u krvi.

Pored jabuke koja sadrži oko 15 mg flavanola, korisno je znati da se ovo jedinjenje nalazi i u crnom čaju, kupinama, sušenim brusnicama.

Naučnici kažu da su i crno vino i crna čokolada takođe bogati ovim jedinjenjem ali da visok sadržaj masti i šećera može da nadmaši koristi flavanola.

Lekari kažu da nije pametno uzimati suplemente flavanola kako biste ispunili dnevni unos.

- Daleko je efikasnije unositi dnevnu količinu kroz zdrave namirnice ili piće. Uzimanje suplemenata u visokim dozama može da dovede do stomačnih problema i oštećenja jetre - savetuju lekari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA