Upozorenje svima koji su imali kovid: Nuspojave koje mogu da se jave 6 meseci kasnije

Osobe koje su imale kovid-19 imaju znatno veće šanse za promene u prednjem režnju mozga

  • 0
Glavobolja sna Foto: Shutterstock

Širom sveta mnogo je pacijenata koji su preležali kovid-19, ali se i dalje žale na simptome poput moždane magle, glavobolje ili anksioznosti, piše "TheSun".

Stručnjaci iz Indije otkrili su da bi kod pacijenata koji su imali infekciju novim korona virusom moglo da dođe do promena na mozgu.

U maloj studiji istraživači su koristili snimke napravljene na magnetnoj rezonanci; analizirali su snimke 46 pacijenata koji su se oporavili od kovida-19 i uporedili ih sa 30 zdravih ljudi. Snimci su napravljeni šest meseci posle oporavka od infekcije novim korona virusom.

Rezultati studije su pokazali da osobe koje su imale kovid-19 imaju znatno veće šanse za promene u mozgu. Promene su uglavnom primećene u prednjem režnju, a lekari kažu da je ova regija uglavnom povezana sa umorom, nesanicom, anksioznošću, depresijom, glavoboljama i kognitivnim problemima.

Koautor studije dr Sapna S. Mišra kaže da studija naglašava novi aspekt neuroloških efekata kovida-19. Istraživači su takođe otkrili razliku na jednoj strani moždanog stabla. Objasnili su da je to povezano sa ključnim telesnim funkcijama kao što je, na primer, otpuštanje hormona. Takođe ima i uticaj na ciklus spavanja i buđenja.

U časopisu "Radiology" dr Mišra navodi da studija ukazuje na dugoročne ozbiljne komplikacije koje korona virus može da izazove, čak i mesecima posle oporavka od infekcije.

- Sadašnji nalazi su iz kratkog vremenskog perioda. Ali, longitudalne vremenske tačke kroz nekoliko godina će razjasniti da li postoji bilo kakva trajna promena - navodi dr Mišra.

S druge strane, istraživanje koje su vodili stručnjaci sa Univerziteta Kvinslend otkrilo je da kovid-19 aktivira isti inflamatorni odgovor u mozgu kao i Parkinsonova bolest.

Video: Očekuje nas porast broja zaraženih korona virusom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA