Šta je "drugi pubertet" i koga pogađa? Korisnice TikToka žale se na ove telesne promene

Video-snimci na popularnoj društvenoj mreži uglavnom se sastoje od svedočenja žena u srednjim i kasnim 20-im godinama koje govore o fiziološkim promenama, kao što su fluktuacija težine i akne kod odraslih, koje ih podsećaju na pubertet

  • 0
Žena, hormonske promene Foto: Shutterstock

U poslednje vreme sve više žena na društvenoj mreži TikTok priča o fenomenu nazvanom "drugi pubertet". Za mnoge pubertet je bio prilično težak jer su hormonske, a samim tim i telesne i mentalne promene bile nešto sa čim se nije bilo lako izboriti sa 12 ili 13 godina.

Svi video-snimci uglavnom se sastoje od svedočenja žena u srednjim i kasnim 20-im godinama koje govore o fiziološkim promenama, kao što su fluktuacija težine i akne kod odraslih, koje ih podsećaju na pubertet.

Jedna korisnica je napisala u kratkom video-snimku:

"Da li se bilo koja druga devojka od 27 godina oseća kao da prolazi kroz drugi pubertet!? Kao da mi kosa više neće rasti i bubuljice su mi se vratile... Takođe mi je kilaža veća nego što je ikada bila? Sve je u redu, samo sam radoznala šta se dešava sa mojim telom i nadam se da ću se uskoro ponovo prepoznati".

Mnoge korisnice ove društvene mreže govore kako više ne prepoznaju svoje telo ili lice i da ne mogu da se porede sa time kako su izgledale u srednjoj školi.

Doktorka Alisa Dvek, ginekolog iz Njujorka, objasnila je za SELF šta bi moglo da se krije iza "drugog puberteta".

Dr Dvek kaže da ne postoji nešto kao što je "drugi pubertet" - prolazimo kroz to samo jednom. Ali telo će se prirodno menjati kako starimo, a mnoge stvari mogu da poremete rad hormona u 20-im i 30-im godinama, što može izazvati simptome puberteta.

Hormonske promene

Jedna stvar u vezi sa konceptom drugog puberteta je istinita: vaše telo može da vas iznenadi tokom godina. Bilo bi sjajno kada bi se vaše telo trajno smirilo u normalnom ritmu, ali, nažalost, to ne funkcioniše tako, tvrdi dr Alisa i dodaje:

- Pretpostavljam da neke od žena koje prenose svoja iskustva prolaze kroz hormonske promene. Žene prolaze kroz hormonalne promene tokom raznih životnih doba - tokom puberteta, trudnoće, menopauze i iz niza drugih razloga.

Na primer, područje karlice može nastaviti da se širi do 30. godine (i možda se smanjuje nakon 40. godine) kod nekih žena, pokazuju istraživanja. Ovo je, kako se tvrdi, verovatno povezano sa godinama u kojima je žena najplodnija, na šta utiču hormonske fluktuacije, primećuju istraživači.

Promene u veličini i obliku grudi ne bi trebalo nužno da izazovu paniku. Brojni faktori mogu uticati na to kako izgledaju vaše grudi, uključujući vašu fitnes rutinu, težinu i godine.

- Pokretanje ili prelazak na novu metodu kontrole rađanja, posebno hormonske opcije kao što su kombinovane pilule za kontrolu rađanja ili određene spirale, takođe može podstaći neke primetne promene koje vas previše podsećaju na pubertet - objašnjava dr Dvek.

Prema njenim rečima, važna stvar je da često postoji objašnjenje za ono kroz šta prolazite ako sumnjate da bi promene u vašem telu mogle biti povezane sa hormonskom promenom - zbog čega bi trebalo da razgovarate sa lekarom opšte prakse ili ginekologom ako primetite bilo kakve simptome koji vas istinski brinu. Neke promene mogu biti sasvim normalne, dok druge mogu zahtevati pažnju i vođenje lekara.

Promene životnog stila

Određene životne navike takođe mogu učiniti da vaše telo izgleda drugačije ili da se vi osećate drugačije ili potencijalno čak poremeti vaše opšte blagostanje, prema Klivlendskoj klinici.

Konkretno, zanemarivanje držanja nivoa stresa pod kontrolom, ishrana koja vam ne daje energiju, nedovoljno kvalitetnog sna, pušenje ili korišćenje drugih duvanskih proizvoda može uticati na vaše zdravlje - što bi zauzvrat moglo da izazove ili pogorša simptome koji neki povezuju sa drugim pubertetom, kao što su povećanje telesne težine ili hormonalne akne.

Ako niste promenili nijednu od svojih svakodnevnih navika, ali ste primetili da je vaše telo malo drugačije u poslednje vreme, vredi razmisliti o tome šta ste radili da biste ostali zdravi i srećni u poslednje vreme - posebno imajući u vidu činjenicu da su vaše rutine iznova i iznova menjane tokom pandemije.

Uživanje u hranljivoj i zdravoj ishrani, redovno kretanje i davanje prioriteta odmoru potencijalno bi vam mogli pomoći da izbegnete simptome koji su u skladu sa promenama tela i raspoloženja.

Žena, hormonske promene Foto: Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika

- Neki od simptoma sindroma policističnih jajnika, poput povećanja telesne težine i akni, usklađeni su sa onima koje žene na TikToku pripisuju do drugog puberteta - kaže dr Dvek.

- Dakle, postoji šansa da neke žene koje govore o drugom pubertetu mogu zapravo imati simptome ovog sindroma, s obzirom na to koliko je to stanje uobičajeno. Iako je sindrom uobičajen, to nije jedino stanje koje "smanjuje" vaše hormone. Problemi sa štitnom žlezdom, na primer, takođe mogu izazvati simptome slične onima koje žene povezuju sa drugim pubertetom, ali ovaj problem je ređi.

Kada razgovarati sa svojim lekarom

Sve što izaziva zabrinutost o tome šta se dešava sa vašim telom trebalo bi da vas podstakne da posetite lekaru.

- Provera kod ginekologa je zaista dobra ideja, jer se ponekad stvari mogu ublažiti - kaže dr Dvek.

- Zapamtite, vaš lekar je tu da vam pomogne da dođete do dna bilo kakvih velikih promena u vašem umu ili telu - ne morate da pokušavate da to sami shvatite.

I ne zaboravite: ljudi na TikToku nisu zdravstveni stručnjaci. Iako bi "drugi pubertet" mogao biti nešto sa čime se poistovećujete, zaslužujete da istražite šta se zaista dešava sa vama na jedini pravi način - odlaskom kod lekara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA