Bilo je potrebno 10 lekara i dve godine da bi se došlo do dijagnoze: Sve je počelo "bezopasnim" osipom

Taneja je prvo primetila male, crvene kružiće na desnoj ruci. Porodica je mislila da je u pitanju ugriz bube

  • 0
Taneia Surles Foto: Instagram/contentbytaneia

Životne komplikacije za Taneja Sels počele su naizgled bezopasnim osipom, koji je u stvari bio simptom opasne bolesti. Bilo je potrebno deset lekara i dve godine da bi dijagnoza postala poznata - lupus.

Proces je bio dugotrajan, pratilo ga je mnogo pogrešnih dijagnoza, koje su podrazumevale sve gore psihičko stanje devojke, prenosi Businessinsider.in.

- Sećam se tačno trenutka kada se moj život kao život zdravog deteta u potpunosti promenio; dogodilo se to odmah nakon leta 2011. godine. Tog leta sam se poslednji put osećala normalno u svojoj koži; tad su se prvi put pojavili osipi koji su obeležili moj život – priča Taneja Sels.

Taneja je prvo primetila male, crvene kružiće na desnoj ruci. Porodica je mislila da je u pitanju ugriz bube, pa su pokušali s mastima i losionima kako bi zaustavili svrb. Kada te masti nisu pomogle, usledilo je informisanje na internetu, a narednih nedelja plikovi su se povećavali i proširili na podlaktice. Postajalo je i bolno.

- Nakon nekoliko isprobanih tretmana bez recepta, moj osip nije nestajao. Učinili smo sve što smo možgli sami, pa me je majka odvela kod pedijatra. Nakon pregleda pedijatra, dobila sam samo prvu u nizu pogrešnih dijagnoza. Rekli su da su lišajevi. Dobila sam recept za lek i poslali su me kući – govori Taneja.

Osip je nastavio da se širi, posle četiri ili pet meseci dermatolog ju je pregledao i zaključio da ima prstenasti granulom, stanje kože koje uzrokuje osipe ili izbočine koje oblikuju prstenasti uzorak po celom telu, objašnjava Taneja, koja je počela da nosi istu crnu majicu s kapuljačom svaki dan u školu i odbijala je da je skine čak i kada je bilo vruće. Počela je kupovati korektor i puder za prekrivanje osipa po licu.

Kortikosteroidi u formi kreme koje je dermatolog propisao nisu delovali, a osipi su se proširili i na grudi, noge i stopala. Nedostatak samopouzdanja prelazio je u depresiju.

Nakon rađene biopsije i mesec dana posle nadzora stručnjaka dobila je dijagnozu: lupus i Sjogrenov sindrom, stanje koje se obično javlja sa drugim autoimunim bolestima.

- Poslali su me pedijatrijskom reumatologu da započnem sa lečenjem lupusa i nastavila sam da idem kod detmatologa oko godinu dana; ubrzo se osip povuka. Iako sam zahvalna što sam dobila dijagnozu lupusa, nesreća je u tome što su bile potrebne čak dve godine - govori Taneja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA