Doktori su joj rekli u 27. godini da napiše testament, sada se popela na najviši vrh planine

Nakon kriznog perioda sa zdravljem lekari su joj rekli da napravi testament kako bi njena porodica znala njene želje, ako joj se dogodi ono najgore

  • 0

Tokom perioda lošeg zdravlja u vreme pandemije korona virusa lekari su savetovali Šarlot Nouns da počne da piše svoj testament.

Ipak, obolela devojka od cistične fibroze prkosila je svim izgledima i ostvarila neke neverovatne podvige, prenosi "Mirror".

Nedugo nakon rođenja, Šarlot je dijagnostikovana cistična fibroza. Njenim roditeljima je rečeno da neće preživeti 30. godinu.

U periodu kada su Šarlotini prijatelji planirali venčanja i zasnivali porodice, ona je planirala svoju sahranu.

Ipak, zahvaljujući nekim "čudesnim lekovima" i puno vežbanja, ona je uspela da izvede neverovatne podvige, uključujući penjanje na Ben Nevis, najvišu planinu u Velikoj Britaniji.

Šarlot (29) u aprilu treba da proslavi 30. rođendan i kaže da je uvek znala da joj je vreme ograničeno, ali da pre dve godine, kada joj se stanje pogoršalo, nije bilo vreme da napusti ovaj svet.

- Lekari su mi rekli da mi je jedina šansa da preživim dvostruka transplantacija pluća, ali je operacija otkazana i osećala sam se užasno - priseća se ona.

- Ipak, uz pomoć novog leka i mnogo vežbanja promenila sam svoj život - objašnjava Šarlot kojoj je sa samo osam meseci ustanovljena cistična fibroza, genetsko stanje u kome se pluća i digestivni sistem začepljuju gustom, lepljivom sluzi.

U aprilu 2020. godine odvedena je u bolnicu jer je povraćala krv i nije mogla da pomeri desnu stranu tela. Dve nedelje nakon toga majka ju je pronašla onesvešćenu. Pretrpela je veliko krvarenje na plućima, a imala je i moždani udar.

Tada su joj rekli da joj je potrebna dvostruka transplantacija pluća i da bi bilo dobro da napravi testament kako bi njena porodica znala njene želje, ako joj se dogodi ono najgore.

Iako su donorska pluća nađena, Šarlot zbog zdravstvenih problema sa krvi i jetrom nije otišla na transplantaciju jer verovatno ne bi preživela operaciju. Srećom, uz pomoć leka i bicikla za vežbanje Šarlot je poboljšala funkciju pluća za 40 odsto.

Vratila se svom redovnom poslu u HR sektoru i počela da ide u teretanu pet puta nedeljno.

U septembru Šarlot se popela na Ben Nevis sa svojim bratom, rođacima i najboljom prijateljicom prikupivši dobru sumu novca za Fond za lečenje cistične fibroze.

- Trebalo mi je osam sati da se popnem, ali sada znam da ništa nije nedostižno. Moj plan je da imam dug i srtećan život. To što mi je rečeno da sa 27 godina napišem testament me je duboko potreslo, ali još uvek sam ovde i uživam u svom životu ne uzimajući ga zdravo za gotovo - zaključila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA