Teniserka Kris Evert širi svest o kanceru: Podvrgnuta preventivnoj histerektomiji i dvostrukoj mastektomiji

Kris Evert je podsticala žene da podele svoje priče u nadi da će pomoći drugima

  • 0
Chris Evert Foto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nekadašnja prvakinja tenisa Kris Evert je podvrgnuta preventivnoj histerektomiji i dvostrukoj mastektomiji nakon što je prošle godine bila pozitivan na rak jajnika stadijuma 1C.

Nakon što je njena sestra, Džin Evert, umrla od raka jajnika u februaru 2020. godine u 62. godini, Kris je saopšteno da je i ona u visokorizičnoj grupi. Posle redovnih rundi hemioterapije, konačno je proglašeno da raka nema krajem prošle godine.

Od tada, bivša šampionka Vimbldona govori o ovoj bolesti i prevenciji. U nedavnom članku, napisanom u prvom licu, bivša svetska broj 1 je podelila svoju priču o preživljavanju. Govorila je o tome da je bila suočena sa teškim izborima i takođe je istakla važnost testiranja.

- Kada je u pitanju odluka između nadzora ili operacije, svačiji izbor je lični. Najvažnije je ne prepustiti stvari slučaju. Kada razgovaram sa ljudima o genetskom testiranju, toliko ljudi kaže: "Previše je strašno znati." Ovde sam da vam kažem da je strašnije da ne znate - napisala je ona.

Kris Evert je podsticala žene da podele svoje priče u nadi da će pomoći drugima.

- Verujte u svoje srce, znajte svoju porodičnu istoriju, naučite o genetskom testiranju i budite sami svoj zagovornik. Posedujte svoje životno putovanje i širite glas - dodala je ona.

Ova 68-godišnjakinja je otkrila da još treba da se oporavi i povrati snagu i prisetila se svoje sestre.

- Ostala mi je još jedna operacija da završim rekonstrukciju. Kažu da je ovaj deo lak, ali uveravam vas, poslednjih pet godina nije bilo. Koliko god mi laknulo da pređem na drugu stranu ovoga, uvek će mi biti teško u srcu. Nikada se neću izlečiti od gubitka Džin - istakla je ona.

U istom članku, Kris Evert je odala počast svojoj sestri, koju navodi kao primarni motiv za lečenje.

Osamnaestostruka grend slem šampionka je ponovila da je važno da svi obrate pažnju na svoje zdravlje i blagovremeno reaguju.

- Moja sestra je, kao i mnogi ljudi, bila toliko zauzeta brigom o svima ostalima, da je ignorisala šta je njeno telo pokušavalo da joj kaže. Nikada neću uzeti zdravo za gotovo poklon koji mi je dala u tom procesu. Putovanje moje sestre mi je spasilo život, a nadam se da ću, ako podelim svoj život i iskustvo koje on nosi, možda spasiti nečiji drugi - rekla je ona, a prenosi "Sportskeeda.com".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA