Rane sporije zaceljuju ako se svađate sa partnerom? Evo kako raspravljanje još utiče na imuni sistem

Način na koji se raspravljate sa vašim partnerom ima različite uticaje na vaš imuni sistem

  • 0
Kriza srednjih godina, ljubav, partneri, svađa, rasprava, razvod Foto: Shutterstock

Negativna i nekonfrontirajuća komunikacija u vezi može da dovede do lošijeg mentalnog i fizičkog zdravlja i vas i vašeg partnera.

Naime, studija objavljena u časopisu Psychoneuroendocrinology izveštava da negativni načini na koji parovi komuniciraju jedni sa drugima ne dovode samo do negativnih emocija i stresa, već imaju vidni uticaj na funkciju imunog sistema.

Uz to disfunkcionalni obrasci komunikacije takođe podstiču i stalna loša osećanja kada je u pitanju sama veza, a stvaraju i hronične upale. Sudeći prema istraživačima, kako prenosi Healthline, učesnicima studije su se već u laboratoriji pojavili povišeni markeri koji preko krvi ukazuju na neka zapaljenja.

nersećna veza, partner, svađa, momak, devojka Foto: Freepik/drobotdean

Nova analiza se zapravo nadovezala na podatke iz prethodne studije iz 2005. godine, u kojoj je otkriveno da stres koji bračni parovi osete nakon svađe usporava zarastanje rana, odlažući ga za dan ili više.

Pa iako autori primećuju da je poznato da brak ima zaštitne efekte na zdravlje, pri čemu bračni parovi imaju nižu stopu smrti i bolesti, ova studija, međutim, ukazuje da to baš i nije automatski slučaj. Stresan brak takođe može da ima negativne posledice po zdravlje.

Preispitivanje veze između bračne komunikacije i zarastanja rana

Prvobitno istraživanje, čiji je koautor dr Jan Kiekolt-Glejzer, stariji autor tekuće studije, uključivalo je 42 venčana heteroseksualna para koji su bili u braku u proseku 12 godina. Njihova krv je testirana na početku studije na prisustvo markera upale, a istraživači su koristili poseban uređaj kako bi stvorili mali plik na podlaktici svake osobe. Zaceljivanje plikova je korišćeno tokom studije kako bi se pratilo koliko dobro funkcioniše imuni sistem.

Učesnici su zamoljeni da popune upitnik procenjujući svoje tipične obrasce komunikacije. Od parova je zatim zatraženo da imaju dve odvojene diskusije: jedno se odnosilo na socijalnu podršku, a druga je pokušaj da se reši neko poznato pitanje u braku. Istraživači su kodirali svako negativno ili pozitivno ponašanje tokom ovih diskusija. Parovi su takođe zamoljeni da sami ocene razgovore.

Partneri, svađa, briga, zabrinutost Foto: Shutterstock

Prema dr Metju, D. Džonsonu, direktoru kliničke obuke i profesoru psihologije na Univerzitetu Binghamton, cilj nove studije je bio da se ispita nivo "obrasca komunikacija potražnje i povlačenja" kod parova.

- Ovo je obično obrazac u kojem jedan partner želi da razgovara o nekom pitanju ili događaju u braku, a drugi se povlači iz diskusije, tako što, na primer, signalizira nezainteresovanost, ogorčenost ili fizički napušta prostor - objašnjava Džonson: - Povlačenje jednog partnera onda može da dovede kod "zahtevnog" partnera da eskalira svoje napore da razgovaraju o tom pitanju, zbog čega postaje sve uznemireniji ili uporniji.

Prema Džonsonu, parovi koji su imali bilo koji od ova dva obrasca komunikacije doživeli su veću upalu, sporije zarastanje rana, više negativnih emocija, niže pozitivne emocije i lošije ocene diskusije na početku studije. Ovo prema, prema doktoru, pokazuje da obrasci bračne komunikacije dovode do zdravstvenih problema, odnosno povezanost između kvaliteta veze i zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA