Želite da živite duže? Naučnici preporučuju da slavite svaki veliki i mali uspeh

Proslavljanje pozitivnih životnih događaja sa voljenim osobama ostavlja u vama osećaj da ste društveno podržani, što doprinosi vašem opštem zdravlju i blagostanju

  • 0
Porodica, slavlje, Foto: Shutterstock

Da li se osećate srećnije nakon što proslavite lični uspeh sa svojim prijateljima ili porodicom?

Sudeći prema novoj studiji objavljenoj u Journal of Public Policy & Marketing - niste sami.

Istraživači sa Univerziteta Indijana otkrili su da proslavljanje pozitivnih životnih događaja sa voljenim osobama ostavlja u vama osećaj da ste društveno podržani, što može da doprinese vašem opštem zdravlju i blagostanju.

Na ispitivanju u kojem su u toku nekoliko godina učestvovale hiljade učesnika, ispitivači su tražili odgovor na pitanje kako okupljanja povećavaju percipiranu društvenu podršku. Prepoznavanje pozitivnih životnih događaja može da se kreće od čestitanja nekome na upisu na fakultet do prihvatanja nove ponude za posao. 

Naučnici su otkrili da su za proslave potrebna tri specifična uslova kako bi se učesnici osećali društveno podržano: događaj mora da obeleži nečije lično dostignuće, da uključuje hranu i piće i da drugi moraju da budu prisutni.

prijatelji slavlje ručak hrana porodica Foto: Shutterstock

- Dodavanje trećeg uslova, odnosno ulaganje namernog napora da se prepoznaju pozitivna dostignuća drugih - ključno - istakla je u saopštenju za štampu koautor studije Keli Gulo Vajt. Čak i ako se ova dostignuća proslavljaju virtuelno, istraživači su otkrili da će događaj i dalje povećati percipiranu društvenu podršku osobe sve dok su sva tri faktora uključena.

Prema prethodnim istraživanjima, percipirana socijalna podrška je verovanje da imate grupu ljudi koja će biti tu za vas u vreme teškoća. Takvo saznanje i osećaj su povezani sa pozitivnim ishodima zdravlja i blagostanja, uključujući produženi životni vek i smanjenje anksioznosti i depresije.

Istraživači napominju da proslave na kojima je percipirana socijalna podrška povećana mogu biti posebno korisne na mestima gde su zajednice više izložene riziku od usamljenosti i izolacije, poput staračkih domova ili društvenih centara, prenosi magazin Marta Stewart.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA